‘Hypotheekomzet stijgt naar 41 miljard euro’

0

In het derde kwartaal van 2021 groeit de hypotheekomzet naar 41 miljard euro, een groei van 12,2% ten opzichte van het derde kwartaal in 2020. Na de dip in het tweede kwartaal, stijgt de omzet in het derde kwartaal weer met 10% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021. Het aantal hypotheken groeit met 4,5% ten opzichte van het tweede kwartaal en komt in het derde kwartaal uit op 129.000.

Dit staat te lezen in de Hypotheekupdate Q3 2021 van consultancykantoor IG&H. Joppe Smit (foto), directeur van IG&H: “Opvallend is wel dat het aantal hypotheken voor starters en doorstromers daalt ten opzichte van het derde kwartaal van 2020. De sterke stijging in de gemiddelde hypotheeksom compenseert deze daling in de aankoopmarkt.”

Sterke stijging gemiddelde hypotheeksom

“De groei in de markt komt grotendeels door een sterke stijging in de gemiddelde hypotheeksom, als gevolg van de aanhoudende stijging in huizenprijzen”, zegt Smit. “De gemiddelde hypotheeksom stijgt met 5,5% ten opzichte van het tweede kwartaal en komt in het derde kwartaal van 2021 uit op 367.000 euro. De stijging is het sterkst in de aankoopmarkt. Voor starters stijgt de gemiddelde hypotheeksom met 9,6% ten opzichte van het tweede kwartaal naar 347.000 euro. Voor doorstromers is dit een stijging van 8,7% tot 498.000 euro. Deze sterke groei correleert met de sterke groei in huizenprijzen, zoals blijkt uit de WOX van Calcasa.”

Aantal hypotheken daalt

Smit: “Het aantal hypotheken is met 2% gestegen ten opzichte van het derde kwartaal in 2020 tot 129.000. Deze groei wordt gedreven door de over- en bijsluiters, voor wie geldt dat het aantal hypotheken met 8,5% stijgt ten opzichte van het derde kwartaal van 2020. In de aankoopmarkt daalt het aantal hypotheken ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, wat laat zien dat het aanbod in de huizenmarkt onder druk staat. Het aantal hypotheken onder starters daalt met 2,6% en het aantal hypotheken onder doorstromers daalt zelfs met 7,6%. Doorstromers blijven de grootste groep met 61.000 hypotheken in het afgelopen kwartaal.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.