Hypotheekomzet en aantal hypotheken stijgen dankzij over- en bijsluiters

0

In het tweede kwartaal van 2022 stijgt de hypotheekomzet naar 45,6 miljard euro. Dit is een forse stijging van 21,6% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. Het totaal aantal verstrekte hypotheken stijgt met 10,4% naar 136.000 duizend ten opzichte van Q2 2021. De gemiddelde hypotheeksom is met 9,0% gestegen ten opzichte van vorig jaar, maar is ten opzichte van vorig kwartaal met -1,2% licht gedaald.

Dit en meer is te lezen in de Hypotheekupdate Q2 2022 van IG&H. Chris van Winden, Director Banking bij het consultancy- en technologiekantoor: “Net als vorig kwartaal daalt het aantal afgesloten hypotheken in de aankoopmarkt ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. Binnen deze aankoopmarkt daalt het aantal afgesloten hypotheken onder starters en doorstromers respectievelijk met -6,2% en -4,2% ten opzichte van het tweede kwartaal in 2021. Als de daling in de aankoopmarkt (net als in Q1 2022) onder starters en doorstromers aanblijft, wordt het argument versterkt dat hypotheekverstrekkers rekening moeten houden met een aanzienlijk lager marktvolume dan in de afgelopen jaren is opgebouwd.”

Over- en bijsluiters

Van Winden: “Het is voor het eerst sinds de start van de hypotheekupdate dat er meer hypotheken zijn afgesloten door over- en bijsluiters dan door doorstromers, respectievelijk 57.600 en 57.500. Over- en bijsluiters drijven het aantal afgesloten hypotheken omhoog met een stijging van 40,7% ten opzichte van het tweede kwartaal in 2021. De groei onder over-en bijsluiters komt doordat veel over- en bijsluiters hun hypotheekrente wilden oversluiten om zo nog te profiteren van de relatief lage rente voordat deze verder zou stijgen.”

Hypotheeksom

De gemiddelde hypotheeksom kent in Q2 2022 een lichte daling van -1,2% ten opzichte van het voorgaande kwartaal naar 379.000 euro. “De gemiddelde hypotheeksom daalt als gevolg van hoge volumes onder over- en bijsluiters die met een lagere hypotheeksom minder omzet bijdragen dan starters en doorstromers”, zegt Van Winden. “De gemiddelde hypotheeksom onder over- en bijsluiters daalt licht. De stijging van de gemiddelde hypotheeksom onder starters en doorstromers stabiliseert.”

ING neemt eerste plek over van Rabobank

Voor het eerst sinds jaren staat er een andere aanbieder op de eerste plaats met een groter marktaandeel dan Rabobank. Rabobank is de grootste daler in Q2 2022 (-1,1%) en zet hiermee zijn negatieve trend door. Een stijging in het marktaandeel van ING (+0,6 %) zorgt ervoor dat ING in Q2 2022 marktleider is in de hypotheekmarkt. Florius is de sterkste stijger in marktaandeel in het tweede kwartaal (+0,8 %), wat voor een flinke stijging zorgt in de top 10 (van plek 6 naar 4). Naast Rabobank staan dit kwartaal allemaal verzekeraars in de top-5 dalers.

Regiepartijen

Van Winden: “Deze ontwikkeling is het gevolg van een stijgende rente, waardoor men voor een kortere rentevast periode zal kiezen, terwijl verzekeraars vaak juist langere rentevaste periodes aanbieden. Dit zorgt voor een duidelijke daling in het totale marktaandeel van verzekeraars in de hypothekenmarkt. Regiepartijen zijn opnieuw de grootste stijgers, zij profiteren van de groei in het aantal over-en bijsluiters, waar het aandeel van regiepartijen traditioneel groot is.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.