Hypotheekmarkt krimpt sterk in eerste kwartaal

0

Uit de driemaandelijkse hypotheekupdate van consultancybureau IG&H blijkt dat het aantal verstrekte hypotheken in de eerste drie maanden van 2019 sterk is gedaald.

Vooral het aantal starters en doorstromers daalde sterk. “We zien nu ook een flinke afname van het aantal oversluiters. In 2018 was deze groep nog verantwoordelijk voor de groei van de hypotheekmarkt”, zegt Joppe Smit van IG&H.

Hypotheeksom 5,2% hoger, maar omzet krimpt

De gemiddelde hypotheeksom kwam in het eerste kwartaal van dit jaar uit op 316.000 euro. Dat is een stijging van 5,2% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De groei is met name het gevolg van de sterk stijgende hypotheeksom voor oversluiters. In de aankoopmarkt blijft de gemiddelde hypotheeksom nagenoeg constant.

hypotheken

De hypotheekomzet in het eerste kwartaal van 2019 bedroeg bijna 22 miljard euro. Dat is een daling van 9,6% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018 en de grootste krimp sinds 2013. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018 was de daling zelfs 22,8%. In voorgaande jaren was de gebruikelijke daling in het eerste kwartaal deels te verklaren door een verlaging van de maximale loan-to-value op de jaargrens en de extra groei in het vierde kwartaal die dit compenseerde. Van beide bewegingen is dit jaar geen sprake. Smit: “De sterke daling die we nu zien is echt een trendbreuk na jarenlange groei. Zowel het relatief beperkte woningaanbod als de lastige positie van starters zijn daar debet aan.”

hypotheken

Marktaandeel grootbanken in de lift

De hypotheekverstrekkers die hun marktaandeel het meeste zagen stijgen in het eerste kwartaal zijn allemaal banken. Het aandeel van de banken steeg met 2 procentpunt naar 64,1%. De drie grootbanken zagen hun gezamenlijke marktaandeel met 1,3 procentpunt toenemen tot 51,3%. Het stijgend marktaandeel van de grootbanken is vooral toe te schrijven aan groei van het marktaandeel van ING (+0,8%). Ook regiepartijen zagen hun marktaandeel met 1 procentpunt naar 18,3% toenemen. Onder de grootste verliezers van marktaandeel vinden we van de banken alleen Argenta terug (-0,5%). Vooral de verzekeraars zagen hun marktaandeel krimpen, waaronder grote partijen als Nationale Nederlanden(-1,3%) en Aegon (-0,9%).

Lees hier de volledige hypotheekupdate van IG&H.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar