Hypotheekmarkt blijft schudden op grondvesten

0

De hypotheekmarkt blijft op zijn grondvesten schudden. Ten opzichte van de hoogtijdagen in 2006 is de markt inmiddels met 70% gekrompen. Dat blijkt uit de Hypotheekupdate van IG&H. De hypotheekomzet neemt verder af, het aantal nieuwe hypotheken en oversluitingen daalt en de ontwikkeling van de huizenprijzen is negatief. 

De hypotheekomzet komt in het derde kwartaal uit op 9,2 miljard euro. Dit is een afname van maar liefst 36% ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2012 bedraagt de daling 26%.

In het tweede kwartaal was nog een kleine opleving van de hypotheekmarkt te zien, die was toe te schrijven aan de verwachte verhoging van de overdrachtsbelasting per 1 juli, maar die opleving blijkt van tijdelijke aard. Het vorige dieptepunt werd bereikt in het eerste kwartaal van dit jaar, maar de hypotheekomzet in het derde kwartaal ligt nog 8% lager dan toen. Ten opzichte van de hoogtijdagen in 2006 is de markt inmiddels met 70% gekrompen

In het derde kwartaal van 2012 zijn 42.000 hypotheken afgesloten; dit is 27% minder dan een jaar eerder. Het aantal hypotheken daalt dus flink, maar minder hard dan het hypotheekvolume (dat ook wordt beïnvloed door de daling van de huizenprijzen).

Het aantal oversluitingen daalt nu al zeven kwartalen op rij. In het afgelopen kwartaal werden weer 6% minder hypotheken overgesloten dan in het kwartaal ervoor: nog maar 12.000. Daarmee maken oversluitingen 28% uit van het totale aantal ingeschreven hypotheken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.