Hypotheekmarkt blijft records breken

0

In mei werden circa 43.000 hypotheekaanvragen via het HDN netwerk ingeschoten. Dat is ruim 26% meer dan het maandgemiddelde van de afgelopen jaren. Daarmee blijft de trend in stand, waarbij sinds augustus 2019 iedere maand het record van de afgelopen jaren wordt verbroken.

De markt begeeft zich na de absolute uitschieters tijdens de eerste twee maanden van de intelligente lockdown wel weer in wat rustiger vaarwater, blijkt uit de cijfers van HDN. “Waar de hypotheekaanvragen in maart en april – met ruim 85% hoger dan normaal – echt door het dak gingen, lijkt de markt nu te stabiliseren naar het niveau van de maanden voor de coronacrisis,” aldus Reinier van der Heijden, directeur HDN.

Relatief minder oversluiters

Toen het coronavirus zich in Nederland manifesteerde besloten veel mensen om hun hypotheek versneld om te zetten naar een lagere rente. Dit werd mede gevoed door een lichte stijging van de hypotheekrente. In april 2020 lag de gemiddeld aangevraagde rentevast periode het hoogst met 18,6 jaar. Van der Heijden: “In mei zie je dat het aandeel van deze groep oversluiters daalt en de verhoudingen tussen de verschillende soorten aanvragers normaliseren. Daarbij is er een zichtbare procentuele stijging in de klantprofielen Starters jong, Starter stabiel, Doorstromer en Opstromer.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.