‘Hypotheekmarkt blijft ondanks corona stijgen’

0

De hypotheekomzet groeit in het derde kwartaal van 2020 opnieuw sterk naar een totale omzet van 41 miljard euro, een toename van 26% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. Het aantal verstrekte hypotheken stijgt met 22% naar 120 duizend. Ook ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 zet de stijging door: de hypotheekomzet is ruim 8% hoger en het aantal hypotheken stijgt met 5%. De markt stijgt onder alle type sluiters, maar opvallend is dat juist de aankoopmarkt, zowel bij starters als doorstromers, de grootste groei laat zien.

Dit en meer is te lezen in de Hypotheekupdate Q3-2020 van consultancybureau IG&H. “De coronacrisis lijkt een boost aan de hypotheekmarkt te geven. We zagen vorig kwartaal al een historisch grote groei onder over- en bijsluiters, en dit kwartaal gaat ook de aankoopmarkt richting recordhoogte”, zegt Joppe Smit van IG&H. “Alles wijst erop dat we afstevenen op een jaar met de hoogste hypotheekomzet ooit. De gemiddelde hypotheeksom is gestegen met +2,8% ten opzichte van vorig kwartaal naar 342.000 euro. Voor over- en bijsluiters was de stijging 3,8% ten opzichte van het tweede kwartaal, voor starters en doorstromers was dit ruim 2%.”

Aankoopmarkt

De hypotheekomzet van over- en bijsluiters ging in het derde kwartaal van 2020 opnieuw omhoog naar €16 miljard. Smit: “Wel is de stijging van deze groep ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 met 5,2% relatief beperkt, terwijl starters (+13,1%, 8 miljard euro) en doorstromers (+8,8%, 17 miljard.) juist harder stijgen. We zien weer een flinke toename van het aantal huizenkopers. Nu mensen noodgedwongen steeds meer tijd thuis doorbrengen, is dat mogelijk zelfs aanleiding om de stap naar een nieuw huis te willen zetten. De cijfers laten in ieder geval weinig terughoudendheid door corona zien. Daar profiteert de hypotheekmarkt van.”

Marktaandeel verzekeraars onder druk

Het marktaandeel van de verzekeraars is in het afgelopen kwartaal met 2,5 procentpunt flink gedaald naar 11,8%. Buitenlandse partijen stijgen sterk (+1,9 procentpunt), en het aandeel van banken herstelt zich enigszins ten opzichte van de daling eerder dit jaar (+0,8 procentpunt) en komt nu uit op 56,6%. ING passeert ABN Amro in de top 10 van marktaandelen en staat nu op positie 2.

Adviseur duurzaam wonen

Smit: “Sinds het begin van dit jaar rapporteren we in deze update ook hoe het gaat met het Sectorcollectief Duurzaam Wonen. Het doel om eind 2020 ten minste 80% van alle hypotheekadviseurs op te leiden in duurzaam wonen is in zicht. Het aantal inschrijvingen is met 25% toegenomen ten opzichte van vorig kwartaal en staat nu op 7.070. Dat is zo’n 70% van alle adviseurs.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.