Hypotheekmarkt blijft doordenderen

0

In november werden opnieuw veel hypotheekaanvragen ingediend. Gisteren stopte de teller bij HDN op 46.495. Uit de cijfers van HDN blijkt dat dit aantal hoger is dan in oktober (45.264). Op basis van het gemiddelde van de maand november in de afgelopen vier jaar (41.000) is dit aantal zelfs 14% hoger.

Vanaf augustus 2019 zijn de hypotheekaanvragen flink gestegen. Na de enorme piek tijdens de eerste coronagolf in maart en april zijn de maandcijfers van HDN in de daaropvolgende maanden weer teruggegaan naar het hoge niveau van 2019. Zoals aangegeven is het aantal hypotheekaanvragen in november 14% hoger dan het maandgemiddelde van de afgelopen vier jaar. November was overigens in 2016 uitzonderlijk hoog vanwege een verwachte rentestijging die uiteindelijk uitbleef.

Ook november klusmaand

Net als in de voorgaande maanden blijven de HDN-klantprofielen ‘oversluiters’, ‘doorstromers naar een duurdere woning’ en ‘verbouwers’ opvallend actief. Voor de HDN-klantprofielen ‘jonge starters’ en ‘doorstromers NHG’ blijft het lastig op de huidige woningmarkt.

Tropische decembermaand

Traditiegetrouw is december een relatief rustige maand voor wat betreft het aantal hypotheekaanvragen, maar de kans is groot dat dit in 2020 anders zal zijn. HDN: “We zien dat in 2020 op dinsdag en donderdag de meeste aanvragen worden gedaan en vrijdag de minste actieve dag is van de werkweek. Daarbij valt Kerst dit jaar op de vrijdag en zaterdag waaruit we opmaken dat het record van december 2019 (34.000 aanvragen) verbroken kan worden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.