Hypotheekmarkt beleefde een rustige kerst

0

Het totale aantal hypotheekaanvragen is in Q4 2022 bijna gehalveerd in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit de Hypotheekindex van De Hypotheker. Met een daling van 89% liet vooral de oversluiter het afweten, wat weer goed nieuws bleek te zijn voor de jonge huizenkoper.

Jonge huizenkopers tot 35 jaar krijgen steeds meer een voet tussen de deur op de huizenmarkt, concludeert De Hypotheker. “Zo was bij deze leeftijdscategorie in december sprake van een stijging van 9% van het aantal aanvragen voor de aankoop van een nieuwe woning ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Over heel 2022 zien we een stijging van 5% onder jonge huizenkopers. Dat is een hoopvolle ontwikkeling.”

In het eerste kwartaal van 2022 was er nog sprake van een ruime verdubbeling van het aantal aanvragen voor oversluiten. Daarna begon het in een steeds hoger tempo terug te lopen en kwam de oversluitmarkt uiteindelijk droog te liggen. Het aandeel nieuwe hypotheekaanvragen voor aankoop woning stijgt daarentegen in Q4 2022 met maar liefst 17% in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2021. Dat zorgt ervoor dat het totale aantal hypotheekaanvragen over 2022 volgens de nieuwste Hypotheekindex met slechts 6% is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Als gevolg van het grote tekort aan betaalbare levensloopbestendige woningen vroegen met name 55-plussers minder hypotheken aan.

Provinciaalse verschillen

In totaal zag De Hypotheker het aantal hypotheekaanvragen in Q4 2022 met 45% procent afnemen in vergelijking met een jaar eerder. “Zo was 63% van alle hypotheekaanvragen bedoeld voor de aankoop van een woning, terwijl dit in dezelfde periode een jaar geleden nog 46% bedroeg. Deze stijging van het aandeel aankoop woning wordt veroorzaakt door de sterke daling van het aantal aanvragen voor het oversluiten van de hypotheek. Daarnaast is voor het eerst sinds drie jaar een daling zichtbaar van het aantal aanvragen voor woningverbetering. Vooral in Limburg (-57%), Overijssel (-56%) en Gelderland (-51%) was sprake van een bovengemiddelde daling van het totale aantal hypotheekaanvragen. De daling was het minst sterk in Groningen (-32%) en Zeeland (-35%).”

Woningverbetering

Het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering is in Q4 2022 met 26% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. “Toch is het aandeel hiervan in het totale aantal hypotheekaanvragen (26%) nog steeds groot. Wij verwachten dat veel huizenbezitters gezien de hogere energiekosten dit jaar blijven investeren in het verduurzamen van hun woning. Door een relatief kleine investering kan al aanzienlijk worden bespaard op de energiekosten, bijvoorbeeld door het aanbrengen van isolatiemateriaal of hoog-rendementsglas”, aldus De Hypotheker.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.