Hypotheeklast geeft weinig problemen in Nederland

0

Eén op de vijfentwintig huizenbezitters In Nederland heeft soms problemen met het betalen van de hypotheek. Dat is in Europees perspectief extreem laag. Gemiddeld heeft bijna 20% van de Europeanen moeite met het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten.

In Duitsland geeft één op de negen huizenbezitters aan problemen te ondervinden met het betalen van hun hypotheek. In België is dat één op de zes. Dit blijkt uit de ING International Survey, waarin ons land ook op andere vlakken positief uit de vergelijking komt. Zo zijn de meeste Nederlanders, ondanks positieve vooruitzichten over de prijsontwikkeling, niet naïef over het feit dat huizenprijzen ook kunnen dalen en zijn huizenbezitters nergens zo gelukkig met hun woonsituatie als in Nederland.

In vergelijking met de andere landen wordt in ons land bij het verstrekken van een hypotheek relatief streng getoetst op inkomensnormen. Hierdoor wordt het risico beperkt dat huizenkopers in problemen raken.

Europeanen verwachten huizenprijsstijgingen

De meeste huiseigenaren in Europa zijn eens over de richting waarin de huizenprijzen in hun buurt zich de komende 12 maanden ontwikkelen: omhoog. Alleen Britten en Italianen zijn iets minder positief. Dat is volgens ING gezien de huidige prijsontwikkelingen in die landen niet verrassend: in het Verenigd Koninkrijk zwakken prijsstijgingen af, terwijl huizenprijzen in Italië het laatste jaar gemiddeld helemaal niet gestegen zijn.

Driekwart van de Nederlandse eigenaren verwacht een verdere prijsstijgingen in het komende jaar. Slechts 10% van de Nederlandse huizenbezitters denkt dat huizenprijzen nooit meer zullen dalen. In onze buurlanden is deze groep veel groter. In België is zelfs ruim 40% van mening dat de huizenprijzen nooit zullen dalen. Als reden voor deze uitschieter geeft ING aan dat België – in tegenstelling tot Nederland – in de recente crisis geen sterke huizenprijsdalingen heeft gezien. Dit geldt eveneens voor Duitsland, al zijn hier minder huizenbezitters van mening dat huizenprijzen nooit meer dalen.

Bekijk de uitkomsten van de ING International Survey

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.