Hypotheekketens willen data, geen intenties

0

Verschillende hypotheekketens hebben een ‘opdracht tot data-uitwisseling’ ingevoerd. Dit door de klant ondertekende document moet geldverstrekkers over de streep trekken om actuele klant- en leninginformatie actief te delen met de onafhankelijk adviseur van de klant.

Een eerdere gezamenlijke actie in 2019 waarbij zeven hypotheekketens betrokken waren, heeft slechts enkele geldverstrekkers doen besluiten werk te maken van de data-ontsluiting, waar hypotheekadviseurs al langer voor pleiten. Maar volgens de hypotheekketens is het in het belang van de klant noodzakelijk dat alle geldverstrekkers concrete stappen zetten. Ze willen meer zien dan de goede intenties die worden gepredikt.

Om dit te bereiken bundelen CMIS Franchise (De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Hypokeur), Financieel Fit Groep, Finzie, Geld & Woning, Hypotheek Visie en Van Bruggen Adviesgroep opnieuw de krachten. In de ‘opdracht tot data-uitwisseling’ die zij voortaan bij nieuwe aanvragen meesturen, verzoekt de klant de geldverstrekker om in zijn belang de data actief aan te dragen bij de adviseur. Op termijn wordt deze opdracht tot data-uitwisseling ook aan bestaande klanten van de hypotheekketens aangeboden.

Luisteren naar de klant

In een gezamenlijk persbericht schrijven zij: “Klanten spreken vrijwel unaniem de wens uit om gedurende de looptijd van de hypotheek actief geïnformeerd te worden door hun adviseur over belangrijke zaken zoals mogelijke besparingen binnen de hypotheek. Maar omdat adviseurs, tijdens de looptijd van de hypotheek, niet betrokken zijn bij de incasso van rente & aflossing, of de automatische aanpassing van een rentetarief, is de actuele stand van zaken vaak niet zichtbaar voor de adviseur. Om invulling te geven aan de wens van de klant heeft de adviseur deze informatie nodig van de betrokken geldverstrekker. Met dit nieuwe document verlangen klanten de data-uitwisseling van hun hypotheekverstrekker naar de betrokken adviseur.”

Melding in hypotheekadvies-software

Volgens de samenwerkende hypotheekketens vinden in het kader van transparantie momenteel constructieve gesprekken plaats met leveranciers van adviessoftware. “Zij tonen zich bereid een speciaal kenmerk te ontwikkelen waardoor voor adviseurs en klanten direct duidelijk is bij welke hypotheekverstrekkers er data-uitwisseling met de adviseur plaatsvindt. Zo kunnen adviseur en klant dit criterium betrekken bij de uiteindelijke keuze van een hypotheekverstrekker. We vertrouwen erop dat met deze stappen uiteindelijk alle geldverstrekkers hun verantwoordelijkheid gaan nemen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.