Hypotheekfinanciering gebaat bij hulp pensioenfonds

0

Bankier Kees van Dijkhuizen gaat in opdracht van minister Blok (Wonen) verkennen of institutionele beleggers zoals pensioenfondsen een grotere rol kunnen spelen bij het financieren van hypotheken. Bekeken wordt of er op die manier weer ruimte gemaakt kan worden voor nieuwe kredietverlening aan bedrijven en woningkopers. 

Banken kunnen het niet meer alleen. De totale uitstaande hypotheekschuld van 650 miljard euro kunnen zij onmogelijk financieren. Als institutionele beleggers kunnen bijspringen zou dit kunnen bijdragen aan het lostrekken van de woningmarkt en het herstel van de bouwsector. Van Dijkhuizen zal met het oog hierop contact leggen met de sociale partners en partijen uit de bancaire-, pensioen- en verzekeringsector. Van Dijkhuizen zal in het eerste kwartaal van 2013 rapporteren.

Een partij als Bouwend Nederland heeft grote verwachtingen over deze stap van minister Blok. “Dit is een belangrijke stap om tot structurele verbeteringen te komen van de financiering van hypotheken en daarmee voor de beweging op de woningmarkt”, aldus Joep Rats, directeur Economische Zaken van Bouwend Nederland. “We zijn ook blij dat er gekeken wordt hoe het pensioengeld van Nederlandse burgers gebruikt kan worden om structurele problemen in Nederland aan te pakken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.