Hypotheekbezitters verwachten amper betalingsproblemen vanwege corona

0

Slechts 1% van de respondenten van de AFM Consumentenmonitor voor hypotheekbezitters geeft aan dat zij verwachten binnen nu en drie maanden in betalingsproblemen te komen door de impact van corona.

De AFM laat twee keer per jaar door marktonderzoeksbureau Ipsos online onderzoek doen onder consumenten naar onderwerpen zoals hypotheken en beleggen. Hierdoor zegt de AFM meer inzicht in intenties en gedrag van consumenten op de financiële markten te krijgen. De AFM Consumentenmonitor uit het najaar 2021 is online ingevuld door ruim 600 hypotheekbezitters.

Verduurzaming

Verduurzaming wordt voornamelijk gefinancierd met behulp van eigen middelen. 78% van de hypotheekbezitters gebruikt eigen middelen om te verduurzamen. 15% van de hypotheekbezitters heeft zijn of haar hypotheek verhoogd om te verduurzamen. 3% gebruikt hiervoor een consumptief krediet.

Extra aflossing

Ruim vier op de tien (42%) hypotheekbezitters weet niet dat zij door extra aflossing in aanmerking kunnen komen voor een lagere rente, als zij door deze extra aflossing in een lagere LTV-klasse terechtkomen. In totaal heeft een op de vijf (18%) daadwerkelijk extra afgelost om voor een lagere rente in aanmerking te komen.

Maandlasten

Van de hypotheekbezitters van wie de rentevaste periode recent afliep of binnenkort afloopt, verwacht 10% de maandlasten van zijn of haar hypotheek niet meer te kunnen betalen indien de hypotheekrente verdubbeld en hun hypotheeklasten daardoor 1,5 keer zo groot worden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.