Hypotheekbescherming zit niet meer tussen de oren

0

Het onderwerp betalingsbescherming zit onvoldoende tussen de oren van de adviseur. “Daar is momenteel echt te weinig aandacht voor. Ik ga graag de discussie over de noodzaak hiervan aan met de adviseur”, aldus Marieke van Zuien in de nieuwste editie van het digitale InFinance magazine. Het zijn nu vooral de jongere kantoren die deze beschermingsproducten actief meenemen in hun advisering.

De markt is enorm gefocust op het compliant zijn. Waterdichte dossiervorming wordt soms boven het klantbelang gesteld.

Hypotheekbescherming is volgens Marieke van Zuien, commercieel directeur bij PNP Paribas Cardif, een typisch brengproduct waar een consument niet snel uit zichzelf om zal vragen. Die heeft vaak helemaal geen idee hoe groot dit risico voor hem persoonlijk is. Arbeidsongeschiktheid en werkloosheid zijn in haar optiek belangrijke risico’s met grote financiële gevolgen voor de consument. Dat moet niet onderschat worden. Toch merkt Van Zuien dat hypotheekbescherming lang niet altijd als brengproduct wordt beschouwd. “De hypotheekadviseur neemt in zijn advies de scenario’s van arbeidsongeschiktheid en werkloosheid wel mee, omdat dit nu eenmaal verplicht is. Het bijeffect van het provisieverbod is wel degelijk dat het hier dan ook vaak bij blijft.

Je ziet in de cijfers heel duidelijk terug dat deze scenario’s vanaf 2013 niet meer uitvoerig met de klant worden doorgenomen om waar nodig naar een oplossing te zoeken. Het gebruik van de afstandsverklaring in dossiers is enorm toegenomen. Het is volgens mij statistisch echt onmogelijk dat negen van de tien mensen nu aangeeft ervan af te zien, terwijl dit in het verleden een kleine minderheid betrof.”

Realiteit van vandaag

Met de introductie van de Hypotheek Aflos Verzekering nam BNP Paribas Cardif vorig jaar afscheid van de klassieke maatwerk woonlastenverzekering. Deze nieuwe vorm van hypotheekbescherming sluit volgens Van Zuien beter aan bij de realiteit van vandaag. “Met de intrede van het provisieverbod bereikte de klassieke woonlastenverzekering als oplossing voor betaalbaarheid van de hypotheek het einde van de levenscyclus. Een nieuwe markt vraagt om een andere meer duurzame productoplossing.”

De introductie betekende een overstap van lastenbescherming naar aflosverzekering. Volgens Van Zuien sluit het nieuwe product naadloos aan bij de vraag vanuit de markt naar laagdrempelig te adviseren en meer gestandaardiseerde producten die geschikt zijn voor een grote groep mensen. Het is veel meer ingestoken op het provisieloze tijdperk waarin elke minuut verantwoord moet worden op de factuur.

Lees het hele interview met Marieke van Zuien in het interactieve InFinance magazine

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.