Hypotheekbedrag 50-plussers neemt toe

0

HDN constateert in een vergelijking met mei 2020 een kleine verschuiving in het hypotheekvolume dat mensen per leeftijdscategorie afsluiten. Het hypotheekvolume in de groepen 50-60 en 60> is vorige maand licht gestegen, waar de overige groepen volgens HDN juist hebben moeten inleveren.

De nieuwe cijfers van HDN laten verder zien dat er in mei 36.803 hypotheken zijn gepasseerd. Dit aantal ligt iets lager dan het aantal passeringen in mei 2020, toen er 37.517 hypotheken werden afgesloten. Opvallend hierbij is dat het volume in euro met 8.6 miljard nagenoeg gelijk is gebleven aan mei vorig jaar. Dat wijst uit dat het gemiddelde hypotheekbedrag is gestegen.

Daling is van tijdelijke aard

Januari is nog steeds de meest succesvolle maand van 2021 tot nu toe. Deze eerste maand van het jaar werd gedomineerd door consumenten in de leeftijd van 20-30. HDN: “Deze groep kopers hebben gewacht met passeren vanwege het schrappen van de overdrachtsbelasting voor jongeren per 1 januari 2021. In de maanden maart en april draaide de hypotheekmarkt ook op volle toeren, door een rentedaling in februari. Mei 2021 valt in de trend weer wat terug maar overall zorgen de eerste vijf maanden van het jaar voor een record aantal passeringen. Gezien het aantal hypotheekaanvragen afgelopen maand, 48.911, verwachten we dat de daling in het aantal gepasseerde hypotheken niet verder doorzet.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.