‘Hypotheekadviseurs omzeilen massaal provisieverbod’

4

Van Bruggen Adviesgroep (VBA) wil een einde maken aan de praktijk waarbij hypotheekadviseurs provisie ontvangen op verduurzamingsinitiatieven als warmtepompen, spouwmuren en zonnepanelen.

“Adviseurs ontvangen nu provisie door producten van bepaalde leveranciers van bijvoorbeeld zonnepanelen mee te nemen in hun hypotheekadvies. Dat moet echt stoppen”, zegt Michiel Meijer (foto), algemeen directeur bij VBA. “Het staat haaks op de onafhankelijke positie van de intermediair en bovendien gaat het ten koste van de consument. Het is echt de woekerpolis 2.0.”

AFM aan de zijlijn

Sinds 1 januari 2013 is het voor adviseurs verboden op provisiebasis te werken. De consument betaalt sindsdien direct voor het advies aan de adviseur in plaats van dat de geldverstrekker de adviseur vergoedt op provisiebasis. Nu heeft dat systeem van onderlinge afspraken zich verplaatst naar het thema duurzaamheid. De AFM moet daar inspringen, vindt Meijer. “Het hete hangijzer is dat de AFM als toezichthouder niet optreedt tegen deze praktijken. Vreemd, want zij hebben wel richtlijnen waaraan goed hypotheekadvies moet voldoen.”

Spiegel

Niet alleen de AFM zou zich moeten herijken. Meijer: “In de eerste plaats moeten adviseurs bij zichzelf te rade gaan. Waarom verdienen zij geld om specifieke producten mee te nemen in hun advies? Adviseren over duurzaamheid is goed, maar het mag niet zo zijn dat het adviseurskantoor een verkoopkanaal is voor commerciële aanbieders van panelen of pompen. Dat is het misbruiken van de onafhankelijke positie van adviseurs, een positie waar zo hard voor gevochten is.”

Tot wel 5 tot 10 procent van het te investeren bedrag

NRC publiceerde zaterdag een artikel waarin de leadvergoedingen die hypotheekadviseurs ontvangen op verduurzamingsinitiatieven vanuit verschillende invalshoeken werden besproken. Aan het woord komen behalve Michiel Meijer en Kifid ook de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP), Stichting Erkend Hypotheekadviseurs (SEH) en Adfiz. “Ik ken de praktijk tot nu toe alleen van hearsay”, zegt SEH directeur Bart de Nie in het artikel. En ook directeur Enno Wiertsema van Adfiz zegt dat bij een rondvraag onder leden “niemand er ervaring mee bleek te hebben”.

De NVHP signaleert wel degelijk een probleem op dat vlak. “We hoorden via onze leden, dat adviseurs buiten de vereniging vergoedingen kregen in de vorm van percentages die je moeilijk als normaal kunt bestempelen, tot wel 5 tot 10 procent van het te investeren bedrag”, zegt bestuurslid Mark Sanders, zelf ook hypotheekadviseur, in het NRC-artikel. Er is sindsdien weinig veranderd, volgens hem. “Ik word maandelijks benaderd door energieleveranciers die mij willen betalen.” De NVHP schat dat vrijwel elke hypotheekadviseur minstens één keer per jaar benaderd wordt door een commerciële partij.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.