‘Hypotheekadviseurs en makelaars schieten tekort bij energieadvies’

1

“Hypotheekadviseurs en makelaars vertellen hun klanten nauwelijks hoe zij hun nieuwe woning energiezuiniger en duurzamer kunnen maken. Acht op de tien huizenkopers krijgt hier geen informatie over”, zegt Vereniging Eigen Huis, die wil dat dit snel verandert.

Eigen Huis vindt hiervoor steun bij minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. De minister bespreekt de roep om energieadvies volgende maand in het Platform Hypotheken, een overlegorgaan tussen het Rijk, toezichthouder AFM en de hypotheeksector. Ook zij wil dat financiële professionals meer doen op het gebied van energiebesparing en verduurzaming van woningen.

Slechts 20 % van de makelaars en hypotheekadviseurs adviseert klanten over energiebesparing en verduurzaming, 80 % doet dat niet, blijkt uit onderzoek van VEH. “Over ruimere financieringsmogelijkheden of subsidies voor energiebesparende maatregelen wordt vaak niets gezegd. Ook ontbreekt de kennis hierover.”

Meer lenen

Een koper kan tot 6% meer lenen als hij met dat geld de energieprestatie van de woning verbetert. VEH: “De lagere energielasten compenseren dan de iets hogere hypotheeklasten. Daarnaast zijn er subsidies en gunstige leningen voor bijvoorbeeld warmtepompen. De meeste mensen weten niet goed hoe ze hun nieuwe of huidige woning energiezuiniger kunnen maken en hoe ze dit kunnen financieren. Zij verwachten dat hun makelaar en hypotheekadviseur daarbij helpt.”

Vrijblijvendheid

Eigen Huis vindt dat de tijd van vrijblijvendheid voorbij is. Maarten-Eeke van der Veen, beleidsadviseur energie bij VEH: “Als we de klimaatdoelstellingen willen halen, wordt van iedereen een bijdrage verlangd. Het kopen van een huis is bij uitstek het moment om een woning energiezuiniger te maken. Kopers staan wel degelijk open voor besparingsadvies. Makelaars en hypotheekadviseurs moeten zich hier veel beter in verdiepen en hun klanten op een goede manier helpen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

 • Ron Dukers

  Extra schenkingsvrijstelling voor verduurzaming Eigen Woning

  Op 14 februari kwam onze minister met het volgende bericht naar buiten.Veel hypotheekadviseurs hebben volgens minister Ollongren slechts beperkte kennis van de mogelijkheden om verduurzamingsinvesteringen mee te financieren.Ollongren: “Voor de verduurzamingsopgave die in het regeerakkoord is geformuleerd, is het van belang dat huishoudens tijdens de aanvraag van een hypotheek goed geïnformeerd worden over de mogelijkheden om te verduurzamen.”

  De SEH (Stichting Erkend Hypotheekadviseur) heeft dit al eerder ingezien. Het jubileumcongres op 18 april aanstaande staat geheel in het teken van duurzaamheid. In workshops worden de adviseurs gewezen op de technische mogelijkheden, de financieringsopties en de gevolgen voor de maandlasten. In de loop van het jaar staan ook de SEH-themabijeenkomsten in het teken van de verduurzaming.

  Minister Ollongren kan ook haar collega van financiën Wopke Hoekstra aanspreken en medewerking vragen om de verduurzamingsopgave te halen.

  Nieuwe extra schenkingsvrijstelling van € 50.000 voor verduurzaming

  De schenkingsvrijstelling Eigen Woning van € 100.000 is een enorm succes gebleken. Uit onderzoek blijkt dat de schenking in 74% van de gevallen gebruikt is ter verlaging van de hypotheek. Ouders helpen de kinderen graag bij het bezit van de eigen woning met een verantwoorde schuld. Het is eenvoudig om een schenkingsvrijstelling in te zetten bij de verduurzaming.

  De gemiddelde kosten om een woning van het gas af te halen bedragen € 8.000 en om een nul op de meter woning te bereiken bedragen de kosten gemiddeld € 50.000. Introduceer daarom een extra vrijstelling voor verduurzaming. Het grote voordeel van schenken ten opzichte van het financieren van deze kosten is dat Klaas Knot de hypotheekschuld niet ziet stijgen.

  Hoe te regelen

  Schenking voor de betaling van de kosten van verduurzaming van de Eigen Woning.

  Een vrijstelling die is bestemd voor de betaling van kosten van verduurzaming van de Eigen Woning. De schenking wordt gedaan onder de ontbindende voorwaarde dat de schenking vervalt voor zover het geschonken bedrag niet binnen een kalenderjaar na het jaar waarin de schenking is gedaan aan verduurzaming van de eigen woning is besteed. In de wet kunnen de 12 verbeter opties zoals genoemd in energiebesparendoejenu.nl worden opgenomen als toegestane uitgaven.

  Ik ben ervan overtuigd dat veel ouders gebruik gaan maken en een bijdrage gaan leveren aan een schone wereld voor de kinderen en kleinkinderen. Omdat er geen financieringskosten zijn gaat door de lagere energierekening direct het netto besteedbaar inkomen van de ontvanger omhoog.

  Ron Dukers