Hypotheekadviseur valt terug op uitvaart

0

Het bedrag dat adviseurs momenteel gemiddeld voor een advies over de financiering van uitvaartkosten in rekening brengen is 106 euro. Een adviesnota van 75 euro komt het vaakst voor. In 2013, het jaar van het provisieverbod, werd hiervoor nog gemiddeld bijna 200 euro gevraagd.

Dit blijkt uit de jaarlijkse analyse van Monuta, die hiervoor de tarieven over 2018 van ruim 850 intermediairs met elkaar vergeleek. Deze adviseur laten de advieskosten afdrukken op de offerte of aanvraag. Bijna driekwart van hen bracht vorig jaar een eenmalig vaste fee voor de werkzaamheden in rekening. In 2016 gebruikte nog maar twee op de drie intermediairs een vaste fee. Ongeveer 14% van de intermediairs die zijn onderzocht werken met een combinatie van een vaste fee en een doorlopend serviceabonnement. Eenzelfde percentage biedt alleen een doorlopend serviceabonnement aan. Het gebruik van een doorlopend serviceabonnement laat vanaf 2016 een daling zien. Het gemiddelde maandbedrag voor dit abonnement komt uit op 3,44 euro (2017: 3,47 euro).

Het gemiddelde bedrag dat intermediairs voor een advies over de financiering van uitvaartkosten vragen, is met drie euro licht gedaald naar 106 euro. Ruud van der Wal, manager intermediaire distributie bij Monuta: “De advieskosten lijken zich te stabiliseren net boven de 100 euro. We verwachten dat dit de komende jaren zo blijft.”

Hypotheekadviseurs

Bij Monuta merken ze nog een andere opvallende ontwikkeling op. Van der Wal: “De huizenmarkt stagneert. Adviseurs hebben daardoor meer tijd om een compleet financieel advies te geven, inclusief de financiering van uitvaartkosten. Onze (desk)accountmanagers krijgen steeds vaker het verzoek om mee te denken met uitvaartacties. Dit resulteert in een gestegen aantal telefoongesprekken van ruim 15% in 2018. ”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.