Hypotheekadviseur transparant en eerlijk over tarieven

0

Op basis van onderzoek onder 8.969 consumenten concludeert Advieskeuze.nl dat onafhankelijk hypotheekadviseurs transparant en eerlijk zijn over hun tarieven. De gepubliceerde tarieven in het dienstverleningsdocument (DVD) blijken gelijk aan de tarieven die consumenten in de praktijk hebben betaald aan hun onafhankelijk hypotheekadviseur.  

Het daadwerkelijk betaalde bedrag wordt gevraagd aan consumenten die hun hypotheekadviseur een review hebben gegeven op Advieskeuze.nl. Hypotheekconsumenten betalen gemiddeld 2.375 euro aan een onafhankelijk adviseur voor advies en bemiddeling. Uit het onderzoek blijkt dat ongebonden hypotheekadviseurs een gemiddeld bedrag van 2.319 euro publiceren in de DVD. De consumenten die deelnamen aan het onderzoek hebben uiteindelijk gemiddeld 2.309 euro betaald. De onafhankelijke adviesketens publiceren een gemiddeld tarief van 2.484 euro en in de praktijk hebben consumenten gemiddeld 2.467 euro betaald. 

Compliment 

Iedere hypotheekadviseur is wettelijk verplicht om een standaarddienstverleningsdocument aan zijn klanten te geven. Dit document geeft onder andere inzicht in de gemiddelde tarieven voor advies in combinatie met het afsluiten van de hypotheek. Advieskeuze.nl biedt alle financieel dienstverleners een profiel om hun tarieven uit het dienstverleningsdocument te publiceren. Advieskeuze.nl checkt of de tarieven juist zijn. Deze kantoren zijn herkenbaar aan het ‘Gecheckt door Advieskeuze.nl’-stempel in het zoekresultaat en op de profielpagina. 

Christian Bouter van Advieskeuze.nl: “Onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nederland verdienen een compliment voor het publiceren van eerlijke tarieven uit het dienstverleningsdocument. Consumenten maken namelijk online de keuze voor een dienstverlener op basis van relevante informatie.” 

Betrouwbare data 

Advieskeuze.nl is enerzijds een online platform waar consumenten en ondernemers zich oriënteren voordat zij een keuze maken voor een financieel dienstverlener. Anderzijds biedt het een onafhankelijk bronbestand met betrouwbare data over het distributienetwerk in de financiële sector. Hiervoor verzamelt het onafhankelijke platform sinds de oprichting in 2011 op verschillende manieren relevante data over financieel dienstverleners. Door verschillende datalijsten met elkaar te matchen ontstaat een actueel en volledig overzicht van het advieskantorennetwerk dat we in Nederland hebben. In 2018 verwerkte Advieskeuze.nl 13.200 mutaties die betrekking hadden op advieskantoren. Daarbij gaat het om mutaties in het KvK-register, AFM-register, telefoonnummers, adreswijzigingen en naamswijzigingen. 

Advieskeuze.nl branchemonitor  

De Advieskeuze.nl branchemonitor voor de financiële sector is gebaseerd op data-analyse. Meer dan 5.500 financieel advieskantoren beheren een profielpagina op Advieskeuze.nl en verrijken de database met aanvullende kantoorinformatie, medewerkers en tarieven. De onderzoeksresultaten kunt u elke maand lezen in de digitale InFinance. Hierbij wisselen serieuze onderwerpen en meer luchtiger zaken elkaar af.  

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.