‘Hypotheekadviseur in top 3 beste startpunt voor verduurzaming woning’

0

Op basis van een grootschalig onderzoek onder 23.000 consumenten concludeert Advieskeuze.nl dat hypotheekadviseurs in 60,9% van de gesprekken het onderwerp verduurzaming aan de orde brengen.

Op basis van de onderzoekdata is Advieskeuze.nl gestart met een nieuw zoekresultaat duurzaam wonen op de website waarin ongeveer 1.600 financieel advieskantoren worden getoond. Een financieel advieskantoor kan in dit zoekresultaat worden getoond indien een medewerker de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen heeft gevolgd. In een aanvullend onderzoek is aan consumenten gevraagd welke dienstverlener het beste startpunt is om verduurzaming van de woning te realiseren. Daaruit blijkt dat de hypotheekadviseur in de top 3 staat bij de consumenten die open staan voor hulp van een dienstverlener.

Doorlopend onderzoek

Advieskeuze.nl deed de afgelopen maanden doorlopend onderzoek onder consumenten die hun hypotheekadviseur een review hebben gegeven. Bij iedere review werd de vraag gesteld of het onderwerp verduurzaming van de woning aan de orde was gekomen. Vervolgens werd gevraagd welke aanvullende dienst van de hypotheekadviseur op het gebied van verduurzaming van de woning wordt overwegen om af te nemen. Tot slot werd de vraag gesteld welke dienstverlener volgens de consument het beste startpunt is om verduurzaming van de woning te realiseren. De aanvullende vragen werden door 3.000 consumenten ingevuld.

Verduurzaming

Christian Bouter (foto), medeoprichter van Advieskeuze.nl: “We pakken de verantwoordelijkheid om de dienstverlening van financieel adviseurs op het gebied van verduurzaming van de woning online zichtbaar te maken. Hiermee helpen we consumenten om bewust een keuze te kunnen maken voor een financieel advieskantoor waar een Adviseur Duurzaam Wonen werkzaam is.”

Hypotheekadviseur

De vraag welke dienstverlener het beste startpunt is voor de (eventuele) verduurzaming van de woning werd door 73,2% een dienstverlener ingevuld en door 26,8% werd ‘niet van toepassing’ aangegeven. Van de consumenten die open staan voor hulp van een dienstverlener bij het eventueel verduurzamen van de woning blijkt dat de energieadviseur (30,1%) het beste startpunt is gevolgd door de overheid/gemeente (17,7%) en de hypotheekadviseur (16,4%). Opvallend hierbij is dat de hypotheekadviseur als een beter startpunt voor de verduurzaming wordt gezien dan een installateur/aannemer (10,0%), aanbieder van een duurzaam product (8,0%) of bouwkundig adviseur (6,8%).

Financiering

Bouter: “De hypotheekadviseur wordt door de meeste consumenten (49,3%) primair gezien als dienstverlener om de financiering voor de verduurzaming te realiseren. Echter wordt ook informatie over energiebesparing en verduurzamingsmogelijkheden (27,5%) en de doorverwijzing naar een energieadviseur voor een quick scan of volledig advies (9,8%) als een aanvullende dienst van de hypotheekadviseur door de consument overwogen. Tot slot wordt het in contact brengen met een installateur voor de realisatie van de verduurzaming (6,9%) en het coördineren van het verduurzamingsproces om gedoe zoveel mogelijk weg te nemen (6,5%) als dienstverlening door een hypotheekadviseur genoemd in het consumentenonderzoek.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.