Hypotheekadviseur heeft versnelling zelf in de hand

0

HDN ontwikkelt diensten waarmee een hypotheekaanvraag aanzienlijk versneld kan worden. In juli is gestart met een pilot Inkomensbepaling Pensioen (IBP) en al langer heeft HDN de Inkomensbepaling Loondienst (IBL) in het schap liggen. “Met deze beide diensten kan de hypotheekaanvraag echt aanzienlijk versneld worden”, zegt HDN-directeur Reinier van der Heijden.

“Weliswaar is de IBL al bijna 40.000 keer gebruikt, maar dat aantal kan en moet fors omhoog. Ook nog niet alle geldverstrekkers gebruiken deze tool. Ik wil adviseurs dan ook echt oproepen hiermee aan de slag te gaan. De dienstverlening aan hun klant maakt dan echt een sprong”, aldus Van der Heijden.

Inkomensbepaling Pensioen

In juli is HDN (Hypotheken Data Netwerk) met een groep marktpartijen een pilot Inkomensbepaling Pensioen (IBP) gestart. Daarmee kan direct een pensioeninkomen worden berekend op basis van de gegevens uit MijnPensioenOverzicht (MPO). “Met de Inkomensbepaling Pensioen wordt het bestendige pensioeninkomen bij AOW-leeftijd en, indien van toepassing, ook vóór AOW-leeftijd geautomatiseerd berekend op basis van de gegevens van het MPO. Geldverstrekkers, intermediairs en NHG hebben hiervoor rekenregels opgesteld en een gestandaardiseerde rekentool ontwikkeld. Wij hebben dat gecoördineerd. Klanten downloaden hun pensioengegevens via Mijnpensioenoverzicht.nl en de adviseur gebruikt deze informatie in de rekentool die het pensioeninkomen afgeeft. Hiermee versnellen we ook weer aanzienlijk de doorlooptijd van een hypotheekaanvraag.”

Kopietje paspoort

In het proces voor een hypotheekaanvraag wordt heel vaak een kopie gemaakt van het paspoort, dat in combinatie met andere stukken, zoals bijvoorbeeld een werkgeversverklaring naar de geldverstrekker wordt gestuurd. “Dat kopietje paspoort wordt meerdere keren op verschillende plekken gemaakt. Hoe fijn zou het zijn als je als consument een digitale identiteit hebt, die veilig is en waarmee je feitelijk de baas bent over jouw gegevens bij de overheid”, zegt Van der Heijden.

“Binnen de Europese regelgeving bestaat de verordening eIDAS. Deze verordening maakt dat publieke organisaties en private organisaties met een publieke taak Europees erkende inlogmiddelen moeten accepteren binnen de digitale dienstverlening. Als HDN hebben wij dat opgepakt samen met de makelaarsvereniging NVM. Er is in samenwerking met Cleverbase functionaliteit gebouwd waarmee we het kopietje paspoort uit het hypotheekproces kunnen halen. Bij ons bekend als de pilot GoedIdee.”

Lees het hele interview met HDN-directeur Reinier van der Heijden in de HypoVak Beursspecial.

 

Dinsdag 27 oktober | 14.00 – 14.30 uur

Masterclass – Online vertrouwensdiensten in het woondomein (GoedIdee)

Weg met het kopietje Identiteitsbewijs, weg met die natte handtekening. Met online vertrouwensdiensten wordt de woonreis voor zowel klant als adviseur makkelijker en veiliger. De NVM en HDN hebben de handen inéén geslagen om de consument een hoogwaardig identificatiemiddel te verschaffen. Dit kan door de klant worden gebruikt tijdens het hele traject van makelaar tot hypotheekverstrekker.

De klantidentificatie gebeurt online conform de WWFT, het identiteitsbewijs is niet meer nodig en de koopovereenkomst en/of de hypotheekofferte kan met deze nieuwe methode ondertekend worden. Wel zo gemakkelijk! In deze masterclass alle ins en outs van deze nieuwe manier van identificeren in het woondomein.

Inschrijven voor deze masterclass is gratis en doet u hier

 

Dinsdag 27 oktober | 10.00 – 11.00 uur

HypoVak Plenair – The New Generation Diensten

Voor het thema ‘The New Generation Diensten’ gaat dagvoorzitter Sander Schimmelpenninck in een talkshowsetting het gesprek aan met HDN, Ockto en Figlo, drie partijen die samen een breed spectrum aan diensten voor de hypotheekmarkt vertegenwoordigen. Partijen die met elkaar gemeen hebben dat zij deze diensten samen met andere marktpartijen ontwikkelen, waardoor draagvlak wordt gecreëerd.

Deelnemers aan dit gesprek zijn Reinier van der Heijden, directie HDN, Gert Vasse Account Director bij Ockto en Nathan Brouwer, Enterprise Account Executive bij Figlo.

Inschrijven voor deze plenaire sessie is gratis en doet u hier

 

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.