‘Hypotheekaanvragen senioren in de lift’

0

Het lijkt volgens De Hypotheekshop aannemelijk dat senioren over enkele jaren een nog veel belangrijkere groep op de hypotheekmarkt zullen zijn. Niet alleen door de (dubbele) vergrijzing en de verwachte afname van het aantal woningverkopen en oversluiters, maar ook doordat ouderen door de sluiting van de bejaardentehuizen langer thuis blijven wonen.

“Een groeiend percentage ouderen doet dat in een koopwoning omdat het percentage eigenwoningbezit in latere generaties hoger ligt”, schrijft de hypotheekketen. “Waar nieuwe hypotheken van mensen tot 50 jaar voornamelijk als doel de eigen woning hebben, is dit anders voor vijftigplussers. Naast verhuizen en onderhoud, zullen zij vaker kiezen voor andere bestedingen, zoals schenken, inkomensaanvulling, minder werken, looptijd verlengen of leuke dingen. Op termijn zullen verduurzaming en zorg ook belangrijke uitgaven worden.”

Verzilveren

De Hypotheekshop: “Het is nu haast niet meer voor te stellen, maar nog maar acht jaar terug presenteerde de ‘Taskforce Verzilveren’ een plan voor een hypotheek, waarmee mensen op latere leeftijd de overwaarde op hun huis konden verzilveren als aanvulling op pensioen of benutten voor zorg. Dat plan was destijds nodig omdat aanbieders niet of nauwelijks hypotheekvormen aanboden om de overwaarde van een woning vrij te maken. Door de stijging van de huizenprijzen, de lage rente en de aanpassing van de leennormen voor (pre)senioren is dit probleem van de agenda verdwenen. Hypotheekaanvragen van senioren zijn tezamen met verbouwers en oversluiters de afgelopen jaren juist het meest toegenomen. Ondanks nog altijd hardnekkige misverstanden over een maximale leeftijd waarop consumenten een hypotheek zouden kunnen afsluiten of aflossingsvrije hypotheken die niet meer toegestaan zouden zijn”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.