Hypotheekaanvragen boven niveau 2018

0

Het driejaarlijks WoonOnderzoek Nederland (WoON) van de Rijksoverheid dat in april is uitgekomen en wat wordt gehouden onder 60.000 personen kende een aantal opmerkelijke conclusies, zoals een toename van het aantal huishoudens dat is verhuisd en de totale woonlasten die als percentage van het besteedbaar inkomen niet verder zijn gestegen.

Het woningtekort is echter sinds 2015 fors opgelopen naar bijna 300.000 woningen in 2019. Redenen die hiervoor worden genoemd, zijn de toename van het aantal alleenstaanden, de haperende doorstroming van senioren, de opkomst van Airbnb en beleggers, de komst van expats en immigratie en de invoering van de verhuurdersheffing.

Huizenmarkt koelt af, hypotheekaanvragen stijgen

De berichten die vorige week het nieuws over de woningmarkt domineerden, hadden een gemene deler: de woningmarkt is over het hoogtepunt heen. De woningprijzen zullen minder snel stijgen en het aantal verkopen zal afnemen. Voor 2020 verwacht ABN Amro een verdere daling van het aantal transacties, mede omdat veel consumenten die tijdens de crisis een woningaankoop uitstelden, inmiddels alsnog zijn verhuisd. Daardoor zijn er minder ‘inhaalaankopen’. Nieuwbouwwoningen worden inmiddels zo duur dat steeds minder mensen deze kunnen betalen, waardoor de verkopen afnemen. De data van De Hypotheekshop toont echter aan dat het aantal hypotheekaanvragen, naast aankopen ook verhogingen en oversluitingen, de afgelopen weken aantrekt. Maart en april tellen vooralsnog meer aanvragen dan in de jaren hiervoor. Sinds afgelopen week heeft 2019 zelfs 2018 ingehaald als jaar met gemiddeld het hoogste aantal aanvragen per week (gerekend tot en met week 15).

De Hypotheekshop

Rentetarieven verder omlaag

In de eerste week van april waren het voornamelijk de (groot)banken die hun rentetarieven verlaagden. Vorige week waren de regiepartijen aan de beurt. De Hypotheekshop wijst erop dat er ook aanbieders waren die hun tarieven tegen de markt in juist verhoogden, waaronder de door Aegon gefinancierde geldverstrekkers Jungo en Colibri. ABN Amro voerde al voor de vierde keer in vijf weken een renteverlaging door. Door de lage rentestand is het verschil tussen 10 en 20 jaar vast inmiddels erg klein geworden: zonder NHG (tot 100% van de woningwaarde) bij de scherpste aanbieders zelfs minder dan 0,40%.
De conclusie is dat veel geldverstrekkers recent rentekortingen hebben geïntroduceerd. Naast klassieke rentekortingen gebaseerd op NHG, hoogte van de lening ten opzichte van de woningwaarde, betaalrekening en budgetvarianten komen steeds meer aanbieders met kortingen voor aflosvorm (annuïteiten in vergelijking tot aflossingsvrij) en verduurzaming. Het laatste type korting is meestal beschikbaar voor woningen met energielabel A of nieuwbouwwoningen. De rentekortingen zullen ongetwijfeld van invloed zijn op de ontwikkeling van het aantal hypotheekaanvragen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar