‘Hypotheek met duurzaamheidskorting levert bijna 10.000 euro besparing op’

0

Terwijl de overheid burgers stimuleert hun woning te verduurzamen, belonen geldverstrekkers het ultieme resultaat hiervan — een gunstig energielabel — met een extra korting op de hypotheekrente.

Voor één op de tien Nederlandse huiseigenaren voor wie oversluiten haalbaar is, levert zo’n hypotheek met duurzaamheidskorting direct de hoogste besparing op: gemiddeld 9.407 euro netto binnen de nieuwe rentevasteperiode. Hun woning beschikt al over een energielabel-A. Dit blijkt uit een analyse door Hypotheekonderzoek.nl.

Onderzoek

Hypotheekonderzoek.nl rekende de geanonimiseerde dossiers door van 107.191 willekeurige huishoudens. Hiervoor is gebruik gemaakt van de Oversluitcheck van de Nationale Hypotheekbond. De oversluitkosten en -boete zijn daarbij meegenomen in een nieuwe annuïtaire hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar. Van de onderzochte dossiers levert oversluiten voor één op de vier een nettobesparing op. In bijna 40% realiseert de consument de hoogste besparing via een hypotheek met duurzaamheidskorting. Voor huishoudens die met een regulier hypotheekproduct het meeste besparen, is dat bijna altijd in combinatie met NHG).

Energielabel

Een kwart van de woningen waarvoor een hypotheek met duurzaamheidskorting de hoogste besparing oplevert, beschikt al over een energielabel-A. Hun eigenaren kunnen zonder meer overstappen. Bij vier op de tien huishoudens ligt deze korting binnen bereik, wanneer men stappen zet met hun huidige energielabel-B of -C woning naar een beter label. Uiteraard zijn daar kosten aan verbonden en die kunnen hoger uitpakken dan wat de extra duurzaamheidskorting oplevert.

Adviesgesprek

In het onderzoek komt aanbieder Woonnu met hun energielabel-A hypotheek het vaakst naar voren als voordeligste duurzame overstap, aldus de onderzoekers. “De besparing is daarbij gemiddeld 9.889 euro. Dat is 1.451 euro meer dan het gunstigste reguliere alternatief. Wel is het natuurlijk zo dat wanneer een consument zijn woning verbetert naar een energielabel-A deze profiteert van meer voordelen dan deze extra besparing op zijn hypotheek. Verduurzaming zorgt ook voor een flink lagere energierekening — nu actueel, maar op lange termijn gunstig —, voor meer wooncomfort en direct voor een hogere waarde van de woning. Plus een bijdrage aan een beter klimaat. Alle reden dus voor consumenten en hypotheekkantoren om duurzaamheid niet alleen bij nieuwe hypotheken maar ook bij oversluiten mee te nemen in het adviesgesprek.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.