Hypotheek gemiddeld 17,4 jaar vastgezet

0

De gemiddelde duur waarop consumenten hun hypotheekrente vastzetten, bereikte in november een nieuw record: 17,4 jaar. De belangrijkste rentevaste periode in Nederland is momenteel 20 jaar vast met een aandeel van 53% in november. Op ruime afstand gevolgd door 10 jaar (24%) en 30 jaar (11%) vast.

Dir blijkt uit een vergelijking van De hypotheekshop. De cijfers laten zien dat er vorige maand op meerdere terreinen records aan diggelen zijn gegaan. Zo bereikte november dit jaar een nieuw aanvraagrecord met 46.000 hypotheekaanvragen (via HDN, gemeten sinds 2011), voornamelijk veroorzaakt door het groeiende aantal aanvragen van consumenten van 50 jaar en ouder.

Nieuw laagterecord

Enkele geldverstrekkers verlaagden in de laatste week van november hun (NHG)-tarieven. Vooral Allianz en Hypotrust Woon Bewust verlaagden hun tarieven fors. De Hypotheekshop becijferde dat met een totaalgemiddelde van 1,78% een nieuw laagterecord gevestigd is. “In de laatste tien jaar is er maar één jaar geweest (2018) waarin de rente is gestegen (+0,04%). In totaal is de hypotheekrente dit decennium met bijna 4% gedaald, vanaf gemiddeld 5,05% eind 2009 naar 1,24% op dit moment. In historisch perspectief gezien is een dergelijke daling vaker voorgekomen: ook in de jaren tachtig en negentig daalde de hypotheekrente per saldo fors.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.