Hyarchis: vijf belangrijkste trends in regtech

0

De totale waarde van het witwassen van geld wordt geschat op 2 tot 5% van het wereldwijde BBP. Dat komt neer op ongeveer 800 tot 2.000 miljard dollar per jaar. Banken zuchten onder de last van toenemende regeldruk. Nietsvermoedende consumenten dragen de kosten in de vorm van hogere tarieven en een uitgeklede dienstverlening.

De uitweg uit deze cyclus van meer regelgeving en meer kosten wordt gevormd door regulatory technology, aldus het vandaag verschenen rapport Top trends in regtech van Hyarchis. Regtech is een verzamelnaam voor een reeks technologieën die financiële dienstverleners helpen om te voldoen aan relevante wet- en regelgeving. Het is een van de eenvoudigste manieren waarop financiële organisaties de kosten van financiële criminaliteit voor hun activiteiten kunnen verlagen.

Vijf belangrijkste trends

Hyarchis: “Het rapport, dat bijdragen bevat van Mambu, Palo Alto, Protiviti en Sentinels, belicht de vijf belangrijkste trends op het gebied van regtech: transactiemonitoring, customer due diligence, regulatory reporting, cloud security en platformication. Wat die trends gemeen hebben, is dat zij de kern van de bedrijfsvoering van financiële instellingen zouden moeten vormen. Compliance gaat iedereen aan. Het is niet de taak van een compliance-afdeling om achter de business aan te rennen. Als ondernemingen compliance zien als een business enabler in plaats van een blok aan het been, hebben ze een wereld gewonnen.”

Nederland centrum snelgroeiende markt

De markt voor regtech groeit snel. Hyarchis: “Wereldwijd wordt de omvang ingeschat op ongeveer 6 miljard dollar en de verwachting is dat dit onder druk van nieuwe wet- en regelgeving zal doorgroeien naar 33 miljard dollar in 2025. Een groot deel van die groei zal aan Nederland toevallen. Nederland behoort samen met het Verenigd Koninkrijk en Litouwen tot de drie belangrijkste fintech hubs in Europa. Met meer dan 400 tech start-ups in het financiële domein bewijst Nederland dat het een vruchtbare bodem biedt voor fintech ondernemingen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.