Hyarchis beschrijft belangrijkste RegTech trends

0

In het nieuwe marktrapport ‘Regulatory Technology in de lift – van compliance als afterthought naar onderscheidend vermogen’, zoomt Hyarchis in op de impact van regulatory compliance op de financiële sector en de steeds belangrijkere rol die regulatory technology (RegTech) hierin speelt.

RegTech is een verzamelnaam voor een zeer diverse reeks technologieën die financiële dienstverleners helpen om te voldoen aan relevante wet- en regelgeving. Sinds de kredietcrisis van 2008 is de financiële sector overspoeld met nieuwe wet- en regelgeving om de poortwachtersrol van financiële instellingen te vergroten. De wetten waarmee de financiële dienstverleners compliant proberen te zijn, richten zich hoofdzakelijk op risicobeheersing. Het gaat hierbij om het tegengaan van witwassen, terrorismefinanciering, identiteitscontrole, wettelijke rapportages, transactiemonitoring en compliance.

Enorme impact

Wereldwijd zijn er volgens Hyarchis naar schatting zo’n 750 instellingen die de activiteiten binnen de financiële dienstverlening reguleren. Dit heeft volgens de cloud-based data management-leverancier een enorme, maar dikwijls ongeziene, impact op de sector.

Hyarchis: “Compliance met wet- en regelgeving is steeds minder een randvoorwaarde en wordt in toenemende mate een kerncompetentie voor financiële instellingen. Regulatory technology speelt hierbij een cruciale rol. En dat is niet zomaar. Naar inschatting van de Nederlandse Vereniging van Banken wordt er jaarlijks meer dan 1 miljard euro besteed aan RechTech en werken er dagelijks 8.000 bankmedewerkers aan het voorkomen van financiële criminaliteit. Ter referentie: dat is meer dan twee keer het aantal wijkagenten in Nederland.”

Vijf trends

In het nieuwe marktrapport (hier te downloaden) beschrijft Hyarchis de vijf belangrijkste trends binnen dit snel groeiende fintech-domein. Aan de hand van deze trends krijgt de lezer een beter inzicht in het samenspel tussen regulatory compliance en regulatory technology en laat Hyarchis zien hoe regulatory compliance zich van een afterthought kan ontwikkelen tot een concurrentievoordeel.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.