Huurwoning vrije sector vaak een moetje

1

Het beperkte aanbod van sociale huurwoningen en van betaalbare koopwoningen is een belangrijke reden dat veel huurders in de vrije sector in een huis wonen, die ze het liefst zouden verlaten voor een ander type woning, blijkt uit een enquête van ABN AMRO naar woonvoorkeuren van huurders.

Bijna vier op de tien huurders (39,1%) in de vrije sector zouden hun woning het liefst inruilen voor een koopwoning. Tegelijkertijd geeft een op de vijf huurders in de vrije sector aan een voorkeur te hebben voor een sociale huurwoning. Meer dan 60% van de vrijesectorhuurders woont dus liever in een ander type woning dan waar ze nu wonen.

Woonwensen

In het onderzoek – in de periode 13-20 maart 2020 uitgevoerd door Ipsos onder 501 huurders in de sociale en vrije sector – is huurders ook gevraagd om negentien aspecten van een woning en de directe omgeving te rangschikken en aan te geven welke het belangrijkst zijn voor hun woongenot.

De grootte van een woning blijkt het belangrijkste aspect voor huurders, gevolgd door ‘geen of beperkte geluidsoverlast’. Een ander belangrijk aspect is de locatie van de woning. Zo staat het type leefomgeving – stad of platteland – op een derde plaats. Op vier staat het type woning: een rijtjeshuis, appartement of vrijstaande woning. Dat de omgeving voor huurders belangrijk is blijkt wel uit het feit dat groen – in de vorm van een park, water of natuurgebied – de top 5 compleet maakt. De bereikbaarheid en typische kenmerken van de woning, zoals een keuken of de kwaliteit en grootte van een tuin, worden opvallend genoeg minder van belang gevonden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.