Huurverklaring bij BLG Wonen

0

BLG Wonen start met de huurverklaring. Met de huurverklaring kan een huurder aantonen dat hij – mede op basis van gedragen huurlasten uit het verleden – zijn hypotheeklasten nu en op termijn ook zou kunnen betalen.

BLG-directeur Frank Soede (foto): “De huurverklaring is een reactie op de vraag van veel duurhuurders waarom zij wel een hoge huur mogen betalen, maar niet een woning kunnen kopen met lagere maandlasten. Wij willen met het initiatief de woningmarkt toegankelijker maken voor huurders uit de vrije sector.”

Enorm probleem

De duurhuurproblematiek is volgens Soede een enorm probleem: “Ruim één miljoen huurders hebben hoge woonlasten; voor de particuliere huursector is de woonquote gemiddeld 42,6% van het besteedbaar inkomen. Deze hoge woonlasten maakt het voor de huurders vrijwel onmogelijk om te sparen of vermogen op te bouwen. Dat vind ik zorgelijk. Want wanneer zij voor deze huurprijs een vergelijkbare standaardkoopwoning zouden hebben gehad, hadden zij flink vermogen kunnen opbouwen. In tien jaar tijd heb je het dan al snel over ruim 50.000 euro.”

Verantwoorde overstap

BLG Wonen ziet de huurverklaring als een extra mogelijkheid om te beoordelen of de duurhuurder een verantwoorde overstap kan maken naar een koopwoning. “Huurders haken nu vaak af na een online hypotheekberekening. Dat is jammer, want er zijn wél mogelijkheden. Daarnaast geven adviseurs aan behoefte te hebben aan helderheid over financieringen voor ‘van-huur-naar-koop-situaties’. Met de huurverklaring willen wij daar ook gehoor aan geven”, aldus Soede.

Pilot

Voorafgaand aan een landelijke uitrol, gaat BLG Wonen de werking en het proces van de huurverklaring eerst met een pilot toetsen onder huurders en financieel adviseurs. Tijdens de pilotperiode wil de geldverstrekker bij maximaal veertig duurhuurders de mogelijkheid onderzoeken of mede op basis van de huurverklaring een hypotheek kan worden verstrekt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.