Huurprijs minder beïnvloed door WOZ-waarde

0

Per 1 mei mag de WOZ-waarde voor maximaal 33% meetellen in de bepaling van de huurprijs. Deze maatregel moet er volgens woonminister Hugo de Jonge voor zorgen dat sociale huurwoningen ook echt sociale huurwoningen blijven.

Met de WOZ-waarde stelt de gemeente vast hoeveel een woning waard is. In gebieden met een groot woningtekort geeft het gebruik van de WOZ-waarde in de huurprijs een onbedoeld effect. Daar stijgen de huren zo sterk dat ze onbetaalbaar worden voor grote groepen mensen. Daarom wordt de WOZ-waarde minder bepalend in de huurprijsvaststelling.

Lagere huurprijzen

Met de invoering van de maatregel blijven volgens het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening circa 23.000 woningen beschikbaar voor de sociale woningvoorraad en komen circa 15.000 woningen met een hoge huur terug in de sociale sector. “In de praktijk is de maatregel vooral van invloed bij de huurprijsbepaling van woningen met 142 punten of meer op basis van het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Deze woningen lopen kans om te verdwijnen naar de vrije sector óf zijn op basis van vooral de WOZ-waarde nu als vrijesectorwoning verhuurd. Nieuwe huurders van deze woningen gaan een lagere huurprijs betalen die beter past bij de kwaliteit van de woning.”

Sociale en vrije sector

Voor huurders die al een woning huren in de sociale sector kan de huur door de invoering van de maatregel lager uitvallen. Dit geldt voor een klein deel van de huurders die een woning huurt die bij nieuwe verhuring in de vrije sector terecht zou komen.

Voor huurders die al een woning huren in de vrije sector heeft de invoering van de maximering van de WOZ-waarde geen effect op de huurprijs. Voor nieuwe huurders in de vrije sector kan de maatregel wel effect hebben.

Huurprijscheck

Met de huurprijscheck van de Huurcommissie kunnen huurders binnenkort het effect bepalen van de maatregel op het puntenaantal. Huurders in de vrije sector kunnen in de eerste zes maanden van het huurcontract de Huurcommissie vragen om naar de huurprijs te kijken als ze denken dat deze te hoog is. Huurders in de sociale sector kunnen ook na deze zes maanden naar de Huurcommissie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.