Huurmarkt gaat gebukt onder krapte

0

De prijs van een gemiddelde vrije sector huurwoning in Nederland is in de laatste zes maanden van 2018 toegenomen naar 1.050 euro per maand. In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder is dat een stijging met 2,9%.

Net als op de koopmarkt speelt een grote vraag en een beperkt aanbod ook de vrije huursector parten. “Het gegeven dat het (nieuwbouw) aanbod huurwoningen in het hogere en middensegment niet aan de vraag kan voldoen, zorgt ervoor dat de huurprijzen blijven stijgen”, zeggen voorzitter Eric Verwey van Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) en NVM-voorzitter Ger Jaarsma. De huurprijzen stijgen volgens Jaarsma in veel plaatsen nog steeds, maar over de hele linie minder hard dan enkele jaren geleden, waardoor er sprake is van een afvlakking.

19.923 nieuwe huurders

In totaal zijn door NVM-makelaars en VGM NL-vastgoedmanagers in de tweede helft van 2018 19.923 woningen in de vrije sector verhuurd. Dit is bijna gelijk aan het aantal verhuurde woningen in de eerste helft van het jaar en met 1,1% een zeer lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder. Van de verhuurde woningen in het afgelopen jaar waren er 4.057 (17%) gestoffeerd en gemeubileerd.

Verwachting 2019

VGM NL en NVM verwachten dat prijsstijgingen ook dit jaar aan de orde zijn en dat de vrije huurmarkt krap blijft, zolang er niet fors meer woningen worden bijgebouwd, gericht op de specifieke vraag.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.