Hulp voor wanbetaler zorgpremie onder bewind

0

Het aantal mensen met een premieachterstand op de zorgverzekering is de laatste vijf jaar fors afgenomen. Van 325.000 eind 2014, naar 215.000 op dit moment (-35%). Minister Bruins stelt de regeling voor bijstandsgerechtigden per direct open voor wanbetalers die onder bewind staan.

Mensen die zes maanden de zorgpremie niet betalen worden door zorgverzekeraars aangemeld bij het CAK. Voor hen geldt vanaf dat moment een hogere premie, die indien mogelijk wordt ingehouden op het inkomen. De hogere premie is bedoeld om verzekerden aan te zetten een betalingsregeling te treffen. In dat geval stopt de premieopslag direct. Voor bijstandsgerechtigden die de betalingsregeling (aflossing van 35 euro per maand bovenop de reguliere premie) drie jaar zorgvuldig naleven, wordt de resterende schuld kwijtgescholden. Met een wijziging in de uitstroomregeling heeft minister Bruno Bruins (medische zorg) deze mogelijkheid per direct ook toegankelijk gemaakt voor mensen die onder bewind staan.

Gerichte aanpak

De afgelopen jaren hebben zorgverzekeraars, het ministerie van VWS, CAK, gemeenten en schuldhulpverleners veel energie gestoken in het aanpakken van deze problematiek, bijvoorbeeld door persoonlijk contact en betalingsregelingen op maat.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.