Huizenverkoper krijgt 12 procent minder dan vraagprijs

0

Eigenaren van koopwoningen moeten bij verkoop hun vraagprijs steeds verder laten zakken om van hun huis af te komen. Gemiddeld kregen verkopers in 2012 88 procent van de oorspronkelijke vraagprijs. Vlak voor de crisis, in 2007, was dit nog 95 procent. Dit blijkt uit een vergelijking van het technologiebedrijf Calcasa, dat een woningprijsindex bijhoudt.

De onderzoekers van Calcasa signaleren een toenemend verschil in vraagprijs en daadwerkelijke verkoopprijs. In 2007 was het verschil 5 procentpunten, in 2012 al 12 procentpunten. Hieruit blijkt dat men genoegen moet nemen met een fors lagere verkoopprijs. Stel dat iemand 300.000 euro vraagt voor zijn woning, dan levert dat dus een verkoopprijs op van 264.000 euro.

Volgens Calcasa leveren vooral vrijstaande woningen veel minder op dan de vraagprijs. Huiseigenaren krijgen slechts 83 procent van wat ze vragen. Op appartementen en rijtjeswoningen moeten verkopers minder zakken in prijs. Verschillen tussen vraagprijs en verkoopprijs nemen toe als het huis langer te koop staat. Verkoopt iemand binnen zes maanden, dan gebeurt dit voor 94 procent van de vraagprijs. Duurt de verkoop meer dan twee jaar, dan ontvangt men 79 procent. Bij vrijstaande woningen is dit zelfs 77 procent.

Het aanbod aan koopwoningen is de afgelopen vijf jaar bijna verdubbeld: er staan nu 270.000 huizen te koop. Gemiddeld wordt een huis na bijna 20 maanden verkocht. Sinds medio 2009 staan er meer woningen te koop dan er worden verkocht. Calcasa verwacht dat de huizenprijzen in het tweede kwartaal 5,6% zullen uitkomen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Sinds 2008 is de gemiddelde prijs van een woning met 14% gedaald; in het eerste kwartaal van 2013 lagen de huizenprijzen 7,9% lager dan een jaar eerder. Met gemiddeld € 226.000 is de verkoopprijs van huizen gedaald tot het niveau van eind 2004. De betaalbaarheid van koophuizen is sinds 2008, toen de huizenprijs zijn top
bereikte, sterk verbeterd. In het eerste kwartaal werd gemiddeld 20,7% van het netto-inkomen uitgegeven aan woonlasten. Eind 2008 was dat nog 37,3%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.