Huizenprijzen stijgen onverminderd door

0

Er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan de prijsstijging in de Nederlandse koopwoningmarkt. De huizenprijzen stijgen van 3,5 tot 5,5% in 2016 naar 5 tot 7% in 2017, voorspelt de Rabobank. Desondanks blijft de betaalbaarheid van koopwoningen goed.

De bank verwacht in haar Kwartaalbericht Woningmarkt de komende jaren een verdere toename van de woningverkopen en een steeds minder ruime markt. Ook speelt mee dat er relatief weinig nieuwbouwwoningen worden gebouwd. Alles bij elkaar leidt dit tot stijgende huizenprijzen.

De stijgende huizenprijzen zijn vooral gunstig voor huizenbezitters met een hypotheek die hoger is dan de waarde van hun woning. Een deel hiervan komt boven water en krijgt daardoor meer bewegingsvrijheid.

Voor starters zijn de hogere prijzen juist ongunstig. Omdat de prijzen harder stijgen dan de inkomens, neemt de betaalbaarheid af. “Maar in historisch perspectief blijft de betaalbaarheid van koopwoningen dit en volgend jaar ook voor starters goed”, stelt de Rabobank.

Recordaantal huizenverkopen

Regionale verschillen blijven fors. In de steden is de markt alweer behoorlijk krap. Vooral in Amsterdam en Utrecht kan de betaalbaarheid van koopwoningen door sterke prijsstijgingen onder druk komen te staan. In het landelijke gebied is er nog relatief veel keuze.

Voor dit jaar verwacht de Rabobank 190.000 tot 210.000 verkopen om vervolgens in 2017 verder toe te nemen naar 200.000 tot 220.000. “Het is dus mogelijk dat het recordaantal van 206.000 huizenverkopen uit 2006 wordt overtroffen.”

Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2015 stegen de woningverkopen relatief sterk met 24% en de huizenprijzen met 4%. De groei in eerste kwartaal van 2016 was daarmee hoger dan verwacht.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.