‘Huizenprijzen stijgen nog sneller dan verwacht’

0

Het tempo waarmee de huizenprijzen stijgen heeft dit jaar een vlucht genomen. Alleen al in de eerste vijf maanden van het jaar is de prijs van een gemiddelde koopwoning harder gestegen dan in héél 2020. En in de maanden daarna is de stijging verder opgelopen tot 16,3% jaar-op-jaar in juli.

Volgens economen van de Rabobank is dat relatief de sterkste toename sinds 2000. “In euro’s is het waarschijnlijk opnieuw de hardste prijsstijging ooit op de Nederlandse huizenmarkt. Het betekent dat een gemiddeld huis in slechts een jaar tijd naar schatting zo’n 55.000 euro duurder werd. Flevoland spant opnieuw de kroon: tussen het tweede kwartaal van vorig jaar en het tweede kwartaal van dit jaar schoten de prijzen er met 16,7% omhoog. De provincie, waar onder anderen veel Amsterdammers een huis kopen, ziet de kosten van koopwoningen al enkele jaren harder oplopen dan de rest van Nederland. In vijf jaar tijd nam de prijs er met bijna 69% toe, tegenover net geen 53% voor Nederland gemiddeld. Limburg was in het tweede kwartaal hekkensluiter, maar ook die provincie wist dubbele groeicijfers niet te voorkomen.

Huizenprijsstijgingen

“In onze juniraming gingen we er nog van uit dat de huizenprijzen dit jaar met net geen 11% zouden stijgen, gevolgd door een verdere toename van 4,6% in 2022. Maar sindsdien zijn de huizenprijsstijgingen verder versneld. Bovendien herstelt de Nederlandse economie sneller dan verwacht van de coronacrisis, en zijn de vooruitzichten voor de werkloosheid afgelopen maanden verder verbeterd. Ook voorzien we dat de kapitaalmarktrentes, die van invloed zijn op de hypotheekrentes, langer laag zullen blijven dan waar we in juni van uitgingen”, aldus de economen.

Sombere boodschap voor starters

“Daarom hebben we onze prijsvoorspelling stevig naar boven bijgesteld”, schrijft de Rabobank. “We gaan ervan uit dat huizenprijzen dit jaar gemiddeld 14,4% hoger zullen liggen dan in 2020. Dat is bijna dubbel zo hard als in 2020, toen de prijzen gemiddeld 7,8% toenamen. Ook volgend jaar blijft de prijsgroei vermoedelijk hoog. De huizenprijzen stijgen dan naar verwachting nog eens 11,5%. Bij elkaar betekent het dat een gemiddeld gekocht huis in slechts twee jaar tijd 28% – meer dan 90.000 euro – duurder wordt. Voor starters is het een sombere boodschap, want een stijging van 90.000 euro betekent zelfs bij de huidige lage rente dat een koper die dit bedrag hypothecair financiert 30 jaar lang zo’n 300 euro hogere bruto maandlasten heeft. Zo werkt het op een iets later moment (kunnen) kopen van een huis dus decennialang door op de financiële ruimte die huishoudens hebben nadat de vaste lasten zijn betaald.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.