‘Huizenprijzen stijgen harder dan verwacht’

0

De huizenprijzen stegen in het derde kwartaal opnieuw minder hard, maar de prijsstijging is dit jaar tot nu toe wel groter dan eerder werd verwacht. In Friesland, Drenthe en Zeeland lag het tempo waarmee huizen duurder worden in de eerste drie kwartalen zelfs hoger dan vorig jaar.

Economen van de Rabobank passen hun prijsvoorspelling voor 2020 daarom aan van 4 naar 4,5%. Dat ligt onder meer aan het oplopende woningtekort en de verder gedaalde hypotheekrentes. Woningmarkteconoom Carola de Groot: “Bij een lagere rente kunnen huizenkopers meestal meer lenen, en dus ook meer bieden. Maar doordat huizen nog altijd schaars zijn, leidt dat extra geld al gauw tot hogere prijzen. Volgens cijfers van het Kadaster en het CBS lag het prijspeil in de eerste drie kwartalen van het jaar gemiddeld 7,1% hoger dan een jaar eerder. In Flevoland zelfs 9,8% hoger. Dat is dan ook een van de provincies met het grootste woningtekort: voor elke twintig huizen in Flevoland moet er eigenlijk één bij om aan de woningbehoefte te voldoen.”

Stikstof en PFAS

Die extra huizen lijken niet zomaar bijgebouwd, want dit jaar ligt het bouwtempo maar mondjesmaat hoger dan in 2018. De Groot: “De vooruitzichten zijn bovendien somber: cijfers van het CBS laten zien dat gemeenten tot en met augustus bijna 10.000 bouwvergunningen minder hebben uitgegeven dan in dezelfde periode vorig jaar. De sector had al te kampen met een tekort aan bouwlocaties en -personeel, dit jaar kwamen er problemen met stikstof en het schadelijke PFAS bij.”

Minder nieuwe huizen

Hoewel het kabinet gisteren maatregelen aankondigde, gaat De Groot ervanuit dat de effecten daarvan nog merkbaar zijn in 2020 en 2021. “Door de daling in bouwvergunningen worden komende jaren veel minder nieuwe huizen opgeleverd. Dat zorgt voor nog meer druk op de toch al hoge huizenprijzen.”

Opleving

In hun kwartaalbericht schrijven de Rabobank-economen verder dat het aantal woningverkopen lijkt te stabiliseren. Ze liggen inmiddels nog maar net onder het niveau van vorig jaar. In Flevoland, Groningen, Utrecht en Friesland werden afgelopen negen maanden zelfs meer huizen verkocht dan een jaar eerder. De Groot: “Dat is deels te danken aan een opleving in het derde kwartaal. Toen werden iets meer huizen verkocht dan een jaar eerder. Een trendbreuk, want sinds begin 2018 daalden de verkopen in Nederland elk kwartaal juist. Ik verwacht dat het aantal verkopen in heel 2019 zal uitkomen op zo’n 215.000 woningen, gevolgd door zo’n 210.000 in 2020.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.