Huizenprijzen in 2022 harder omhoog dan verwacht

0

De economen van ABN Amro stellen de eerder afgegeven woningmarktramingen bij. Zij verwachten dit jaar – na een toename van 15% in 2021 – een prijsstijging woningen van 12,5%, terwijl eerst werd uitgegaan van 10%. Verregaande fiscale maatregelen kunnen rem zetten op stijging woningprijzen schrijft ABN Amro.

In 2023 zwakt de prijsstijging naar verwachting af naar 5%. De stijging zwakt dan af omdat het opdrijvende effect van de lage rente meer en meer in de huizenprijzen verwerkt wordt. Onder invloed van die lage hypotheekrente blijven de huizenprijzen dit jaar echter nog records vestigen. Hoewel aan de hypotheekrentedaling een eind is gekomen door de gestegen inflatie, verwacht ABN Amro dat deze per saldo laag blijft.

Minder transacties

Door het beperkte woningaanbod zal het aantal transacties in 2022 verder afnemen. Na een daling van 5% in 2021 volgt dit jaar een daling van 10%, schrijven de economen in de nieuwe Woningmarktmonitor van ABN Amro. “Huizenbezitters stellen het moment van verkoop steeds vaker uit, omdat zij eerst een geschikte woning voor zichzelf willen vinden. Zodra de prijsstijging voldoende afzwakt, verwacht ABN Amro dat er geleidelijk meer woningen in aanbod komen en het aantal transacties vanaf 2023 weer toeneemt.

Verregaande fiscale maatregelen nodig

Philip Bokeloh, Econoom Woningmarkt van ABN Amro, noemt het opvallend dat het kabinet afziet van een wijziging van het belastingstelsel voor woningbezitters. “De fiscale behandeling van de eigen woning blijft – op het afschaffen van de jubelton na – dus ongemoeid. Verdergaande maatregelen, zoals een versnelde verlaging van de hypotheekrenteaftrek, zouden een rem kunnen zetten op de forse prijsstijging van woningen in Nederland.”

Ondanks de aangekondigde maatregelen die wel zijn opgenomen in het coalitieakkoord, is er volgens ABN Amro nog veel onduidelijk. Bokeloh: “Hoewel het bemoedigend is dat het aantal ‘harde’ bouwplannen bij gemeenten en provincies stijgt, is het – onder meer door capaciteitsproblemen in de bouw – hoogst onzeker of de bouwambitie van het nieuwe kabinet te realiseren is. Zij neemt haar taak serieus door de aanstelling van een Minister van Wonen. Het blijft echter onduidelijk hoe een minister het verschil kan maken, aangezien er geen geld voor extra mankracht is gereserveerd en niet is uitgewerkt welke aanvullende bevoegdheden de minister krijgt.”

 

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.