Huizenprijzen dalen verder in 2013

0

De Rabobank verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar met gemiddeld 7% zullen dalen. Omdat vraag en aanbod een ‘mismatch’ vormen, zullen er in 2013 ook minder huizen van eigenaar wisselen. 

In het derde kwartaal van 2012 zijn de prijzen voor bestaande koopwoningen opnieuw gedaald. Ten opzichte van het tweede kwartaal bedroeg de daling 3,7%. Deze verdere daling komt volgens de Rabo-economen niet als een verrassing. Onderliggende oorzaken zijn het gebrek aan vertrouwen en mogelijkheden bij kopers, terwijl de concurrentie tussen verkopers onverminderd groot is gebleven.

De vraagprijs daalt volgend jaar maar zeer geleidelijk doordat bij veel verkopers de noodzaak tot verkoop beperkt is. Ook de mogelijke restschuld bij verkoop beperkt verkopers om de vraagprijs te verlagen. De Rabobank verwacht wel een tijdelijke opleving van het aantal verkochte woningen in het vierde kwartaal van 2012. Kopers zullen dan namelijk nog gebruik willen maken van het huidige fiscale regime.

In 2012 zullen naar verwachting 118.000 woningen van eigenaar wisselen. Voor 2013 verwachten de Rabobank-economen een daling naar 110.000 transacties. In totaal werden in het derde kwartaal van dit jaar 22.978 woningen verkocht. Dat is een daling van 25,3% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Deze daling is vooral toe te schrijven aan de onzekerheid aan het begin van dit jaar over het tarief van de overdrachtsbelasting na 1 juli 2012. Kopers en verkopers hadden hierdoor een sterke prikkel om de overdacht voor 1 juli te laten plaatsvinden. De stijging van de transactieaantallen in het tweede kwartaal is daarmee volledig ten koste gegaan van die in het derde kwartaal. In de laatste drie maanden van dit jaar zal het aantal overdrachten waarschijnlijk weer toenemen, omdat huishoudens zoals gezegd nog gebruik willen maken van het huidige fiscale beleid.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.