Huizenprijzen dalen komende twee jaar met ruim zes procent

0

De woningmarkt koelt af, kopers hebben een ruimere keuze aan woningen en de verkooptijd loopt licht op. Ook dalen de overbiedingen en de hoogte daarvan. In augustus tot en met oktober 2022 lieten de huizenprijzen een lichte daling zien ten opzichte van de voorafgaande maanden, constateert DNB in zijn Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten (EOV). De toezichthouder verwacht dat huizenprijzen de komende jaren dalen: met 3,1% in 2023 en met 3,3% in 2024.

DNB: “Ten opzichte van een jaar geleden lagen de prijzen in oktober 2022 nog steeds bijna 8% hoger. Een belangrijke oorzaak van de prijsstijgingen in de afgelopen jaren was de toegenomen financieringsruimte, door de bruto inkomensgroei en de lage rente. Ook heeft eerder het overheidsbeleid de prijzen opgedreven. Nu de hypotheekrente stijgt, daalt de financieringsruimte van kopers weer. In de loop van 2022 zijn de hypotheekrentes ongeveer 3%-punt opgelopen. Hierdoor zullen huishoudens minder kunnen bieden voor de aankoop van een huis dan in het begin van dit jaar. Ook de gestegen energieprijzen beperken het budget van huishoudens, wat in de raming een drukkend effect heeft op de groei van de huizenprijzen.”

Daling

“De verwachting is dat huizenprijzen de komende jaren dalen: met 3,1% in 2023 en met 3,3% in 2024. Dit is een neerwaartse bijstelling ten opzichte van de juni-raming”, schrijft DNB. “De belangrijkste reden is dat de hypotheekrentes verder zijn opgelopen dan verwacht, waardoor de financieringsruimte sterker is afgenomen. Bij de huidige verwachte renteontwikkeling daalt de financieringsruimte in de raming de komende jaren niet veel verder. De reden daarvoor is de sterke geraamde loongroei. De raming voor de huizenprijzen is echter met nog meer onzekerheid omgeven dan gewoonlijk, doordat de markt zich op dit moment rond een omslagpunt lijkt te bevinden. Zo kan een verandering van het algemene sentiment als een vliegwiel fungeren, waardoor de prijzen tijdelijk sterker kunnen dalen of stijgen dan uit de modeluitkomsten blijkt.”

Minder woninginvesteringen

De afkoeling van de woningmarkt heeft volgens de toezichthouder ook een drukkend effect op de woninginvesteringen. “Deze dalen naar verwachting met 5,1% in 2023 en met 3,7% in 2024). De dalende woningprijzen, het lagere aantal transacties en het dalende aantal bouwvergunningen liggen hieraan ten grondslag. Door de onzekerheid op de woningmarkt, hogere rente en stijgende bouwkosten is het lastiger om projecten van de grond te krijgen. Ook de recente uitspraak van de Raad van State over de bouwvrijstelling voor stikstofuitstoot zorgt naar verwachting voor een daling in het aantal vergunningen volgend jaar.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.