‘Huizenprijzen buiten Randstad al weer hersteld tot boven eerdere prijspiek’

0

De gemiddelde huizenprijs in Nederland bereikt naar verwachting binnenkort het niveau van de prijspiek van midden 2022. Toch heeft het merendeel van de provincies zijn prijspiek al bereikt.

Dat schrijft Sander Burgers, econoom Nederlandse huizenmarkt bij ING Research. “Dit geldt vooral voor de provincies buiten de Randstad. In de afgelopen vijf jaar zijn de huizenprijzen namelijk harder gestegen buiten de Randstad dan daarbinnen. Belangrijke onderliggende ontwikkelingen die dit verschil kunnen verklaren zijn de betere betaalbaarheid, andere woonvoorkeuren na de coronacrisis en een hogere gevoeligheid van koopstarters voor hypotheekrentestijgingen.”

Randstad

Burgers: “De provincies waar de huizenprijspiek nog niet bereikt is, vinden we vooral in de Randstad. In zowel Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht is de eerdere huizenprijsdaling nog niet goed gemaakt. De prijsverschillen vergeleken met de piek bedragen respectievelijk -2,8%, -0,1% en -1,5%. Buiten de Randstad zien we dat enkel de huizenprijzen in Friesland en Gelderland nog niet op het eerdere piekniveau zitten. Om de recente huizenprijsontwikkeling beter te begrijpen moeten we deze in de context plaatsen van de langjarige ontwikkeling van de huizenprijzen. Het feit dat vooral Randstad-provincies nog niet voorbij de prijspiek zijn, past binnen de trend van de afgelopen vijf jaar waarin de huizenprijsstijging in de Randstad minder hard gaat dan daar buiten.”

Lees hier het hele verhaal van Sander Burgers

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.