Huizenprijzen bereiken recordhoogte

0

De gemiddelde koopsom voor een woning heeft in september een nieuw record bereikt van 345.400 euro. Dit is 9,9% hoger dan in september vorig jaar. In de eerste negen maanden van 2020 hebben kopers gemiddeld 331.500 euro voor hun koopwoning betaald, 8,3% meer dan in deze maanden vorig jaar. Dat schrijft Woningmarktcijfers.nl.

In het derde kwartaal van 2020 is de gemiddelde koopsom uitgekomen op 339.600 euro, 3,5% hoger dan in het tweede kwartaal en 8,4% hoger dan dit kwartaal vorig jaar. Sinds begin 2013 is de gemiddelde koopsom in Nederland met 59,2% gestegen. In het derde kwartaal werden 62.200 transacties geregistreerd door het Kadaster, 4,5% meer dan vorig jaar in dit kwartaal. Alleen in Q4 2017 werd een hoger niveau bereikt.

Provinciale verschillen

Woningmarktcijfers.nl: “Zoals bekend lopen de resultaten per provincie uiteen. Het aantal woningtransacties de afgelopen negen maanden met 6,2% gestegen. In Groningen is de stijging met 1% het kleinst. In Limburg, Zeeland, Overijssel en Noord-Brabant loopt de stijging op tot 12%. Flevoland laat over de eerste negen maanden de grootste prijsstijging zien, maar liefst 11,6% meer dan vorig jaar in deze periode. In Zeeland blijft de stijging beperkt tot 5,4%.

Verwachtingen

“Meerdere banken en economen hebben de laatste maanden hun prognoses bijgesteld, met name ook voor het komend jaar”, schrijft Woningmarktcijfers.nl. “Prijsdalingen worden volgend jaar niet meer verwacht, in tegenstelling tot eerdere berichten. De economen van de ING verwachtten begin dit jaar bijvoorbeeld nog dat het aantal transacties voor 2020 wel eens zou kunnen blijven steken op 150.000. Na negen maanden zitten we al ruim boven dit aantal. Uiteraard kan corona nog impact krijgen op de woningmarkt, maar voorlopig is daar weinig van te merken. Wel zouden de plannen van het kabinet om de overdrachtsbelasting voor starters af te schaffen roet in het eten kunnen gooien wat het aantal transacties betreft. Hierdoor zullen vermoedelijk een aantal starters de overdracht van de woning doorschuiven naar begin 2021.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.