Huizenprijs stijgt zonder coronadip

0

Bestaande koopwoningen waren in vergelijking met een jaar eerder in maart 7% duurder. Vergeleken met het dieptepunt in juni 2013 lagen de prijzen vorige maand 45,6% hoger en bereikte de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster daarmee eveneens het hoogste niveau ooit.

Het Kadaster registreerde in maart 18 627 woningtransacties. Dat is bijna 11% meer dan een jaar eerder. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 51 579 woningen van eigenaar gewisseld, 8,7% meer dan in dezelfde periode van 2019. Gemeten over het eerste kwartaal van 2020 is een bestaande koopwoning gemiddeld 6,6% duurder geworden dan een jaar eerder.

Regionaal

In alle provincies waren in het eerste kwartaal van 2020 bestaande koopwoningen duurder dan een jaar eerder. Ook het aantal woningtransacties lag in alle provincies hoger dan een jaar eerder. Van alle provincies was de prijsstijging met 9,3% het grootst in de provincie Groningen. Het is bovendien de grootste prijsstijging in die provincie in bijna 18 jaar tijd. In de overige provincies lag de prijsstijging tussen de 5,4% en 7,5%. Wat betreft de vier grootste gemeenten van Nederland was de prijsstijging met iets meer dan 8% het grootst in de gemeente Utrecht. In Amsterdam was de prijsstijging met 4,6% het laagst.

Alle woningtypen duurder

In het eerste kwartaal van 2020 waren alle woningtypen duurder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Bij appartementen was de stijging met 7,8% opnieuw het grootst. Het kleinst was de prijsstijging voor twee-onder-een-kap-woningen, die kostten gemiddeld 6% meer dan vorig jaar. Van alle woningtypen lag ook het aantal transacties hoger dan een jaar eerder. Het grootst was de stijging, met 14,7%, bij hoekwoningen. Met 0,5% was de stijging het kleinst bij appartementen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.