Huizenmarkt nekt vertrouwen in economie

0

Consumenten blijven somber over de huizenmarkt. De slappe huizenmarkt heeft bij maar liefst driekwart van de consumenten invloed op het vertrouwen in de economie. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week onder gemiddeld 44.600 respondenten per dag. Zo trekt de huizenmarkt een wissel op de consumentenuitgaven.

Het overgrote deel van de respondenten ziet de huizenprijzen dalen. Bijna twee derde (64%) zag in het laatste halfjaar de woningen in de straat goedkoper worden. Slechts 6% nam stijgende prijzen waar. De stemming over de huizenmarkt blijft daarmee bedrukt. De meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat de huizenprijzen in september 7,9% lager liggen dan een jaar eerder. Dalende prijzen maken huizenkopers afwachtend en dat is terug te zien in de verkoopaantallen. Die liggen nu zelfs ruim 30% onder het niveau van vorig jaar.

De huizenmarkt speelt een belangrijke rol in de economie. Veel grote consumentenuitgaven zijn gerelateerd aan het eigen huis. Denk aan meubels, keukens en onderhoud aan de eigen woning. Lagere verkoopaantallen drukken dan ook de omzet van bijvoorbeeld meubel- en keukenzaken. Verder betekenen dalende huizenprijzen voor huizenbezitters een verlies aan vermogen. Als huishoudens hun vermogen zien slinken worden ze voorzichtiger en zijn ze eerder geneigd de hand op de knip te houden. Niet alleen bij huiseigenaren heeft de situatie op de huizenmarkt invloed op het vertrouwen. Driekwart (73%) van de respondenten geeft aan dat de huizenmarkt invloed heeft op het vertrouwen in de economie. Dat percentage ligt ruim boven het percentage eigenwoningbezit van 55%.

De meest recente cijfers van het CBS laten zien dat de situatie op de huizenmarkt zijn weerslag heeft op de bestedingen van consumenten. Zo is de consumptie in augustus verder teruggevallen. Doe-het-zelfzaken verkochten 3,8% minder dan vorig jaar, bij winkels in woninginrichting ging zelf 12,7% minder over de toonbank.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.