‘Huizenkopers staren zich blind op lage maandlasten’

2

Van Bruggen Adviesgroep (VBA) signaleert dat de aflossingsvrije hypotheek aan een opmars bezig is onder vijftigplussers. Het aandeel aflossingsvrije hypotheken onder vijftigplussers was in 2017 nog 48%. Inmiddels ligt dat op 55% (HDN, 2021). De adviesketen waarschuwt echter dat de motivatie van oudere huizenkopers om lage maandlasten te hebben vaak niet gunstig is. Die korte termijn-focus is op de lange termijn financieel verre van aantrekkelijk.

“Jonge huizenkopers zijn erop gericht de maandlasten laag te houden en dat is natuurlijk vrij logisch. Zij lenen vaak al het maximale en hebben daarbij niet de luxe om versneld af te lossen”, zegt algemeen directeur Michiel Meijer (foto). “Maar het zou voor doorstromers een minder grote rol moeten spelen. Deze groep, vaak vijftigplussers, lijkt zich niet te realiseren dat ze aan het eind van de rit juist duurder uit zijn en gaat gewoon mee met de trend om zo laag mogelijke maandlasten te realiseren.”

Lagere lasten

Meijer: “Een hypotheek die mensen versneld aflossen, heeft uiteindelijk veel lagere lasten. Vijftigplussers hebben over het algemeen meer financiële ruimte waardoor de keuze voor versneld aflossen voor de hand ligt maar toch wordt genegeerd. Een ongezonde focus op lage maandlasten nu belemmert dus met name deze groep doorstromers in het realiseren van extra pensioen/voorziening, iets wat minder urgent is als je midden twintig bent.”

Kortere looptijd

“Veel mensen komen nu in de praktijk vaak automatisch uit op een dertigjarige annuïteitenhypotheek of een deels of volledige aflossingsvrije hypotheek”, zegt Meijer. “Wat ons betreft is het een beter uitgangspunt om te kijken hoeveel mensen aan maandlasten kunnen en willen betalen. Dan kom je waarschijnlijk vaker uit op een kortere looptijd of een groter deel van de hypotheek die afgelost wordt, of zelfs een combinatie. Dat levert niet meteen de laagste maandlasten op, maar over de gehele looptijd gezien wel de laagste lasten. Ik ben dus ook absoluut niet tegen aflossingsvrije hypotheken, maar ik vind wel dat mensen een afweging moeten maken op basis van hun eigen situatie met oog voor de lange termijn.”

Blindstaren

Meijer: “Wij signaleren deze trend, terwijl er al jaren onzekerheid bestaat over wat er uiteindelijk gaat gebeuren met de hoogte van de pensioeninkomens. Ook in dat kader kan het verstandig zijn om niet alleen aan vandaag te denken bij het afsluiten van een hypotheek. Nu je veel leest en hoort over pensioenen die onder druk staan, is het wel bijzonder dat mensen zich lijken blind te staren op hun maandlasten op het moment dat ze een huis kopen. Terwijl juist over de gehele looptijd duizenden euro’s bespaard kunnen worden. Op het moment dat de hypotheeklasten lager of zelfs nul zijn op het moment dat vijftigplussers met pensioen gaan en het pensioeninkomen misschien wel een stukje lager ligt, kan dit een welkome en behoorlijke aanvulling zijn op het inkomen van mensen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.