Huizenkopers kiezen voor verduurzaming

0

Bijna 80% van de huizenkopers nam de afgelopen twee jaar verduurzamingsmaatregelen. Het initiatief om over deze maatregelen te spreken met professionals ligt vooral bij de koper zelf, blijkt uit onderzoek ‘Energieadvies bij aankoop van een woning’ van Vereniging Eigen Huis.

De bereidheid van huizenkopers om hun nieuwe woning te verduurzamen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Uit eerder onderzoek van de vereniging in 2019 bleek dat 60% verduurzamingsmaatregelen nam, dit percentage is in 2022 opgelopen naar 78%.

Bespreek verduurzamingsmaatregelen

De aankoop van een huis is een natuurlijk moment om de energiezuinigheid van een woning aan te pakken. Huizenkopers nemen veelal zelf het initiatief om te praten over de energiezuinigheid en de mogelijke verduurzamingsmaatregelen met professionals, zoals hypotheekadviseurs, makelaars, bouwkundigen, aannemers en energieadviseurs. Het percentage kopers dat verduurzamingsmaatregelen neemt, zou mogelijk nog hoger kunnen liggen als de dienstverleners rondom de aankoop zelf actiever het gesprek aan zouden gaan over de verduurzamingsmogelijkheden. Ruim 80% van de ondervraagden is tevreden over gevoerde verduurzamingsgesprekken. Een kleine 50% van de respondenten laat weten dat de adviesgesprekken zelfs doorslaggevend waren om te gaan verduurzamen.

Populaire verduurzamingsmaatregelen

De meeste huizenkopers schaffen zonnepanelen aan (33%), voeren kleine verduurzamingsmaatregelen (32%) uit zoals tochtstrip en ledverlichting en vervangen glas in minimaal HR++ (27%). De verduurzamingsmaatregelen worden voornamelijk betaald met eigen (spaar)geld. Voor grotere verduurzamingsmaatregelen, zoals de aanschaf van een warmtepomp en het isoleren van de woning, gebruikte 12% eigen geld in combinatie met een subsidie.

Convenant

In 2020 ondertekenden verschillende partijen, waaronder Verenging Eigen Huis, het convenant: Verduurzaming in de koopketen. In dit convenant spraken onder andere dienstverleners zoals hypotheekverstrekkers en makelaars en het ministerie van BZK af dat zij kopers actief gaan adviseren en stimuleren om de woning te verduurzamen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.