Huizenkoper praat niet over relatiebreuk

0

Slechts 11% van de mensen met een hypotheek heeft tijdens aanschaf van het huis stilgestaan bij het thema relatiebeëindiging, blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken. Met de wetenschap dat één op de drie relaties momenteel in een breuk eindigt is dat zorgelijk laag, zegt directeur Ellen Hensbergen.

Het percentage van 11% lag vorig jaar nog op 20%. Aan het onderzoek deden meer dan 1.000 Nederlanders mee. Dit jaar geeft 14% van hen aan dat de coronacrisis momenteel behoorlijke impact heeft op de relatie. “Van alle mensen die een relatie hebben, zegt 7% dat de relatie momenteel zelfs in zwaar weer verkeert. Dat percentage valt misschien op het eerste oog mee. Als je die cijfers echter naar landelijk niveau trekt, gaat dit toch om een aanzienlijk aantal mensen”, vertelt Hensbergen.

Geen afspraken gemaakt

Driekwart van de respondenten blijkt ook nog eens niet of nauwelijks afspraken te hebben gemaakt over wat de financiële consequenties zijn van relatiebeëindiging. Hensbergen: “Deze percentages jagen bij mij toch een beetje schrik aan. Scheidingen kunnen veel problemen opleveren. Denk aan nare vechtscheidingen waarbij voogdij-problematiek een grote rol speelt of huizen die noodgedwongen verkocht moeten worden. Dit kan op voorhand in goede banen worden geleid door bepaalde afspraken vast te leggen.”

Niet-getrouwden blijken vaker afspraken te maken over het stranden van de relatie dan gehuwden. Iets meer dan een vijfde van de respondenten die in het huwelijksbootje zijn gestapt, heeft stilgestaan bij het feit dat het mis kan gaan en hebben vervolgens ook afspraken gemaakt met de partner. Van de samenwonenden die elkaar het ja-woord niet hebben gegeven, is dat aandeel met 37% een stuk groter.

Jonge huizenkopers

Een van de weinige positieve noten in de onderzoeksresultaten is dat jonge huizenkopers zich iets beter lijken voor te bereiden op een mogelijke beëindiging van de relatie dan ouderen. Van de respondenten tussen de 18-34 jaar maakt meer dan een derde goede afspraken over de implicaties van een relatiebreuk. Onder een groot deel van de dertigers en veertigers ligt dat percentage op 21%. De 65-plussers met goede afspraken over scheiden zijn met 19% ook schaars te noemen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.