Huizenkoper onderschat werkloosheid en echtscheiding

0

Volgens ING weet ruim 60% van alle huizenkopers niet zeker of zij hun hypotheeklasten kunnen dragen in het geval van werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een relatiebreuk. “Hier ligt echt een rol voor hypotheekadviseurs”, zegt Wim Flikweert, manager Hypotheken.

Volgens het onderzoek van ING heeft ongeveer 8% van de Nederlandse huizenkopers het gevoel dat zijn of haar baan op de tocht staat. 16% van de respondenten geeft aan bij baanverlies de woninglasten (waarschijnlijk) niet langer te kunnen ophoesten.

Persoonlijke tegenslagen

Maar ook breder wordt door huizenkopers te weinig rekening gehouden met de impact van bijzondere levensgebeurtenissen op de betaalbaarheid van hun hypotheek. Flikweert: “Stilstaan bij wat je allemaal kan overkomen in de komende dertig jaar is ook niet eenvoudig. Daar kun je wel wat inzicht van een adviseur bij gebruiken.” Maar ING heeft zelf ook een webpagina in het leven geroepen, waar mensen kunnen zien waar ze allemaal rekening mee moeten houden met het oog op de toekomst.

Ondersteuning bij persoonlijke tegenslag

Flexibele hypotheekvoorwaarden zijn voor bijna zes op de tien huizenkopers net zo belangrijk als een lage rente, zo blijkt uit het onderzoek. Volgens Flikweert zijn het vooral starters die kijken naar ondersteunende mogelijkheden bij persoonlijke tegenslag: 32% van hen wil graag financiële ruimte krijgen bij eventuele werkloosheid. Voor 18% is dit van belang in het geval van een scheiding.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.