Huizenkoper neemt steeds meer risico’s

0

Volgens Lana Gerssen, NVM-voorzitter van de vakgroep Wonen, wordt inmiddels meer dan 60% van de verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht. Daarbij stijgt ook de hoogte van de overbiedingen. “In deze absurde marktsituatie komt het beste en slechtste boven en daar moeten wij scherp op zijn.”

Onno Hoes: “Het is wat mij betreft de hoogste tijd om de stormbal te hijsen”

Dat kopers in het heetst van de strijd meer risico’s nemen om een huis te kunnen kopen, noemt Gersen een zorgelijke ontwikkeling. “Als makelaars opereren wij in een oververhitte markt. We kunnen een woning maar één keer verkopen en naast één gelukkige koper blijven er veel teleurgestelde bieders achter. In deze absurde marktsituatie komt het beste en slechtste boven en daar moeten wij scherp op zijn. De uitdaging is dat kopers, verkopers en makelaars het hoofd koel houden. Met elkaar zijn we aan zet om evenwicht terug te brengen in de markt, ook door meer gericht en vraaggestuurd te bouwen”, aldus Gerssen. Ruim 60% van de woningen werden boven de vraagprijs verkocht, gemiddeld werden die woningen 3,5% boven de vraagprijs verkocht.

Historisch laag aanbod

De NVM-woningmarktcijfers over het eerste kwartaal 2021 laten opnieuw zien dat de woningmarkt in Nederland ongekend krap is. Kenmerkend hiervoor zijn de forse prijsstijgingen, toenemende schaarste en overbiedingen. De krapte-indicator voor bestaande woningen komt in Q1 2021 uit op een dieptepunt van 1,7. De koper kan dus opnieuw uit minder dan twee huizen kiezen.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het eerste kwartaal van 2021 naar 385.000 euro. Dit is een stijging ten opzichte van het eerste kwartaal 2020 van bijna 15%. De laatste 20 jaar is dit volgens de NVM niet meer voorgekomen. Halverwege Q1 2021 stonden circa 17.500 woningen te koop, 42% minder vergeleken met een jaar geleden. Dit is het laagste niveau sinds 1995 toen de NVM-meting werd gestart. De looptijd van het aanbod, dus de tijd in dagen dat een woning gemiddeld te koop staat, is nu 97 dagen. Dat is meer dan een maand korter dan in Q1 2020 toen de looptijd 134 dagen was.

De prijs van een nieuwbouwwoning is gestegen tot gemiddeld 433.000 euro in Q1 2021, ten opzichte van 400.000 euro in Q1 2020. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen steeg in Q1 2021 met bijna 14% naar 9.700. Halverwege Q1 2021 stonden 11.100 nieuwbouwwoningen te koop, 22% minder dan een jaar eerder.

Stormbal hijsen

NVM-voorzitter Onno Hoes ziet het meer dan ooit als een nadrukkelijke taak voor het volgende kabinet om de woningnood als prioriteit integraal aan te pakken. “Zoals we ook hebben bepleit in de Wonen-agenda in februari dit jaar. Dat gaat echt verder dan alleen het realiseren van meer woningen. Het is wat mij betreft de hoogste tijd om de stormbal te hijsen. Gevarieerd, betaalbaar en financieel verantwoord woongenot is het fundament van een duurzame en gezonde samenleving.

De Covid-crisis houdt Nederland al meer dan een jaar in de greep. Nooit eerder was de waarde van woongenot voor het welzijn van onze samenleving zo nadrukkelijk zichtbaar als nu. De nood is hoog, een nieuwe minister met een specifieke verantwoordelijkheid voor ruimtelijke ordening en wonen is essentieel om het tij te keren”.

Meer mobiliteit

In vergelijking met Q4 2020 valt op dat in een groot deel van Noord-Nederland in Q1 2021 de gemiddelde verkoopprijzen sterk zijn gestegen, soms met meer dan 20%, bijvoorbeeld in de regio’s Opsterland en Zuidwest Drenthe. Dat past volgens de NVM in de stijgende belangstelling voor het landelijke gebied en het laat eveneens zien dat er meer mobiliteit in de totale woonmarkt ontstaat.

In de vier grootste steden stijgen de prijzen met 14% tot 16% in vergelijking met een jaar eerder, behalve in Amsterdam. Daar is de prijsontwikkeling met +7% de laagste van heel Nederland. Dat komt met name omdat Amsterdam veel appartementen heeft en de woningen al een hoog prijsniveau kennen.

Beleggers beïnvloeden cijfers

Er zijn in Q1 2021 door NVM-makelaars 30.739 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is het laagste aantal verkopen in zes jaar tijd. Een deel van de verklaring ligt in het feit dat veel beleggers hun aankoop naar voren hebben gehaald vanwege veranderde fiscale regels. Zij hebben hun koop in Q4 2020 afgerond, waardoor er nu minder verkopen zijn.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.