Huizenkoper irriteert zich vaak

0

42% van de huizenkopers heeft moeite bij het kiezen van de juiste hypotheekvorm. Bij het kopen van een huis ergeren mannen (40%) zich meer dan vrouwen (29%) over de gang van zaken.

Dat blijkt uit onderzoek door Motivaction onder ruim 1.000 huizenkopers in opdracht van online hypotheekadviseur eyeOpen.nl. In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen het onderhandelingstraject bij de koop van een woning en het traject om een hypotheek af te sluiten.

Tijdens het onderhandelingstraject vinden huizenkopers het wachten op een reactie van de tegenpartij (29%) en de totale duur van het traject (28%) het moeilijkst. Jongeren van 18 tot en met 24 jaar hebben vooral moeite hun geduld te bewaren (59%). Het onderhandelen over de prijs wordt gemiddeld door 20% lastiggevonden. Jongeren (9%) hebben daar minder last van. Het doen van een openingsbod gaat de huizenkoper gemakkelijk af, slechts 9% zegt hiermee problemen te hebben.

Hypotheekvorm

Eenmaal overeenstemming bereikt over de prijs, moet een volgende hobbel worden genomen; het kiezen van de juiste hypotheekvorm. Een grote groep huizenkopers (42%) vindt dit ingewikkeld. Het lange wachten totdat alle administratie is afgerond (26%) en het gebruik van ingewikkelde termen (18%) wordt lastig gevonden.

Friezen hebben het meeste moeite met het kiezen van de juiste hypotheek (57%), in Gelderland wordt dat niet zo moeilijk gevonden (34%).

Ergernissen

Zowel bij het kopen van een huis als bij het regelen van een hypotheek ergeren veel mensen zich groen en geel. Bij het kopen van een huis ergeren mannen (40%) zich meer dan vrouwen (29%). Vooral bij huizenkopers in de leeftijd van 25 t/m 34 jaar (56%) loopt de irritatie soms hoog op.

Het onderhandelen over de prijs vindt 91% van de huizenkopers ‘een eitje’. In Flevoland ergeren huizenkopers zich het minst (23%), in Overijssel het meest (42%) tijdens het kopen van een huis.

Het regelen van de hypotheek duurt voor 22% te lang, 18% baalt dat ze afhankelijk zijn van een bank voor een lening. Bij oudere huizenkopers (45 t/m 54 jaar) ligt dit percentage nog iets hoger (23%). Vooral Zeeuwen ergeren zich hieraan, 35% van hen vindt die afhankelijkheid een probleem, terwijl Drentenaren zich hier gemiddeld minder aan storen (10%)

Olivier Tardieu van eyeOpen.nl vindt het jammer en onnodig dat zo’n belangrijke beslissing gepaard gaat met zoveel gedoe: “Als branche moeten we transparanter communiceren met klanten. Door het afsluiten van een hypotheek verder te automatiseren, wordt het hele proces een stuk eenvoudiger. Er zijn nu te veel geldverstrekkers die hierin achterlopen, zonde! Het kopen van een huis en regelen van een hypotheek is namelijk helemaal niet zo ingewikkeld.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.