Huizenkoper gooit handdoek in de ring

0

Op basis van nieuwe woningmarktcijfers stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma vast dat door het hoge niveau van de prijzen de betaalbaarheid van woningen verder is afgenomen en consumenten vaker de handdoek in de ring gooien.

Dat niet aanhoudend een hogere prijs voor een woning gevraagd kan worden, is een besef dat volgens de NVM langzamerhand doordringt tot de markt. De hardste prijsstijging lijkt volgens Jaarsma dan ook voorbij te zijn. “Vooral in de grootstedelijke, krappe regio’s zijn de prijzen inmiddels op een dusdanig hoog niveau uitgekomen, dat stijgingen boven de 10% niet langer vanzelfsprekend zijn. We zien ook dat steeds meer consumenten niet meer willen of kunnen meedoen aan de prijsstijgingen. Ze zijn de aanhoudende prijsstijgingen beu.” Dat consumenten afhaken, blijkt volgens Jaarsma uit het aantal woningen dat te koop staat. Voor het eerst in 18 kwartalen is het aanbod in vergelijking met een kwartaal eerder met 5% toegenomen.

Minder verkopen

De NVM merkt dat de daling van het aantal transacties wat afvlakt, het aanbod sinds lange tijd weer iets stijgt en dat de prijsstijgingen niet meer zo groot zijn. Makelaars van de NVM verkochten in het vierde kwartaal van 2018 ruim 8% minder woningen dan een jaar geleden. Daarmee is dit het zesde achtereenvolgende kwartaal waarin het aantal transacties lager uitkomt in vergelijking met het jaar ervoor. In totaal verkochten de NVM-makelaars het afgelopen kwartaal bijna 39.300 woningen, 3.500 minder dan een jaar eerder. De laatste vier kwartalen registreerde de NVM bijna 148.000 transacties van bestaande koopwoningen bij haar makelaars. Voor de totale markt betekent dit 214.000 transacties. Dat is 10,7% minder dan een jaar eerder.

De gemiddelde transactieprijs is in het vierde kwartaal 2018 gestegen tot een recordniveau van 298.000 euro. Vergeleken met een jaar eerder zijn woningen daarmee 10,3% duurder geworden. Maar liefst 38% van de verkochte woningen ging boven de vraagprijs weg. De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 39 dagen, 11 dagen minder dan een jaar geleden. Volgens Jaarsma is de verkooptijd sinds 2000 niet meer zo kort geweest.

2019

Voor dit jaar verwacht Jaarsma een stabilisering tot lichte daling van het aantal transacties, tot -5%. Daarnaast verwacht hij dat de huizenprijzen in 2019 met gemiddeld 4% tot 7% zullen toenemen. Maar regionaal bestaan er nog steeds grote verschillen op de koopwoningmarkt. Jaarsma: “Oververhitte gebieden zullen naar alle waarschijnlijkheid afkoelen, met een afvlakkende prijsstijging. Ruime gebieden aan de randen van Nederland worden juist krapper.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.