Huizenbezitter te laks bij renteverlenging

1

Jaarlijks heeft gemiddeld bijna 14% van de huiseigenaren te maken met het aflopen van de rentevaste periode. Een groot aantal van deze hypotheekbezitters betaalt bij een verlenging van hun hypotheek gemiddeld 10.000 tot 20.000 euro te veel, zegt Nationale Hypotheekbond.

De voornaamste oorzaak van het teveel aan rente is volgens Nationale Hypotheekbond dat gemiddeld 60% van de woningbezitters met een hypotheek ‘klakkeloos’ het verlengingsvoorstel accepteert van de huidige geldverstrekker.

Jeroen Oversteegen, directeur van Nationale Hypotheekbond: “Door klakkeloos het verlengingsvoorstel van de huidige geldverstrekker te ondertekenen, laten huiseigenaren grote besparingsmogelijkheden liggen. Door verschillende oorzaken wordt al snel een half procentpunt te veel aan rente betaald, wat bij een hypotheeksom van 200.000 euro respectievelijk bij een looptijd van 10 en 20 jaar ongeveer tot 10.000 en 20.000 euro kan oplopen. Eenmalige overstapkosten, zoals notaris-, taxatie- en hypotheekadvieskosten, vaak in totaal rond 2.500 euro, vallen daarbij in het niet.”

Lagere risicoklasse

Omdat ruim 30% van de woningeigenaren momenteel voor een rentevaste periode van 20 jaar of langer kiest, kan een op het oog klein renteverschil duur uitpakken. “Bij het screenen van mogelijke alternatieve geldverstrekkers is er in veel gevallen sprake van een rente die snel 0,2% lager ligt dan het aanbod van de huidige verstrekker. Ook een lagere risicoklasse werkt daar in door. Als de actuele woningwaarde goed wordt bepaald met een taxatie, is er in de risicoklassen ook zomaar een extra besparing van 0,1% mogelijk.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.